Foodlingo: Brosé

Hele veestapels roosteren aan het spit, craft beer brouwen, whisky distilleren… Mannen – bro’s – raken meer en meer weer in touch met hun holbewonersroots. En daarbij is een ‘vrouwelijk’ glas rosé in de hand natuurlijk een absolute no-go. Dit i.t.t. een glas whisky, ooit de drink of choice van elke caveman, nietwaar? Toch houden veel bro’s stiekem wel degelijk van blosroze wijn. Schijnt. De oplossing: noem het brosé, rosé voor bro’s. Zelfde wijn, zelfde kleur, andere naam.>>>>

Brosé is the new black

Brosé is the new black

Mannen hebben op steeds meer terreinen het nakijken ten op zichte van vrouwen: economisch, politiek en cultureel. Ook in food verliezen ze snel aan mannelijke dominantie. Zo drinken en brouwen vrouwen steeds vaker de ooit exclusieve mannendranken bier en whisky, en raken zelfs de restaurantkeukens – tot voor kort hét mannendomein – meer en meer bevolkt door vrouwen. Ook de houtskoolgrill is allang niet meer uitsluitend een mannending. Lees er het vrouwenBBQboek On Fire maar op na.
Vandaar dat bro’s steeds extremere vormen van mannenvoedsel en mannendranken opzoeken om zich nog van de sis te kunnen onderscheiden. Bij voorkeur uit de tijd dat de caveman nog over de wereld heerste.
Maar het meest extreme wat hij kan doen is een vrouwenbastion omver trekken: rosé. Geen echte man die daar een paar jaar geleden mee gezien wilde worden. Alhoewel ik vermoed dat dat meer in stoeremannenregio’s als Noord-Amerika gold dan in het geëmancipeerdere Nederland.
Het is dan ook daar dat er iets werd bedacht op het taboe van rosé drinken in mannengezelschap. De oplossing is even simpel als effectief: noem rosé voortaan brosé, open een Instagram-account onder de naam @BroséSeason, geef het de ondertitel ‘because men drink pink too’, post er funny pics op van stoere mannen (Arnie Scharzenegger is favoriet) met in de hand een glas drank die met enige goodwill voor brosé kan doorgaan, en bro Bob’s your uncle!

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier