Foodlingo: Barmenu

Een bar behoort inmiddels tot de standaarduitrusting van elk restaurant. Uitzonderingen daargelaten, hangt de gast echter alleen aan die toog voor de predinerborrel. Of voor een afterdrink. Een bar met een speciaal barmenu is in Nederland zeldzaam. Maar niet meer voor lang, dankzij de Franse koksfamilie Caron.

Onmisbaar op het barmenu; © Marjan Ippel

In het Amsterdamse ‘eetcafé’ Daalder kun je op sterrenniveau eten aan de bar. Drie, vier of vijf serieuze gangen met bijpassend wijnarrangement aan een linnen loper en op hoge barkrukken. Daalder is in ons land een uitzondering.
Bij ons eet je meergangendiners aan een tafel, met of zonder tweedelig linnen. Maar niet aan de bar. De bar is voor een drankje. Met hooguit een schaaltje pinda’s ernaast.
Het maakt eten in New York altijd zo aantrekkelijk, want daar is gangen lang zitten eten aan de bar heel gewoon. Gezellig tussen de staande borrelende gasten.
In neofastfoodzaken eten we aan de bar een hamburger met friet, zoals je die er ook aan een tafeltje kunt eten. Zelfde gerecht, andere eethoogte. De bar biedt er simpelweg een andere zitmogelijkheid.
Maar een apart barmenu, waar simpelere en wellicht frivolere gerechtjes op staan dan op het normale menu, dat kennen wij hier nauwelijks.
Hapjes als rillettes met cornichons en goed brood. Sardines geserveerd in hun blik – opnieuw met goed brood. Of oesters. In Frankrijk en andere mediterrane landen heel gewoon.
Eten aan de bar heeft het gezellig-informele van een gang naar het café en de kwaliteit van samen uit eten gaan in een restaurant. Ideaal, dus.
In het Franser dan Franse Café Caron van Alain ‘Masterchef’ Caron en zijn twee zonen wordt gewerkt met twee menu’s. Op het ene staan hyper-Franse gerechten als schelvis met snijbiet, noilly prat en mousseline. Mooi maar niet overdreven, opgemaakt op Frans serviesgoed. En geserveerd aan een van de tafels.
En alleen daarom al is Café Caron te loven. Zelfs in de Amsterdamse Pijp die z’n pakweg dertig jaar geleden gekregen bijnaam ‘Quartier Latin’ nu pas echt waar maakt met alle recent geopende neobistro’s.
Het andere menu is het barmenu. Voor wie niet heeft gereserveerd en wachtend aan de bar alvast z’n eerste honger wil stillen.
Maar in de praktijk nog veel vaker voor gasten die specifiek reserveren voor het eten aan de bar – van het speciale barmenu.
Daarop staan naast oesters, sardines in blik en Iberico rillettes, natuurlijk charcuterie en kaas. Met goed brood uit de houtoven van stadsgenoot restaurant AS. En met in het glas een huiswijn, -bier of -bubbel uit de met ijs gevulde schaal op diezelfde toog.
Met zo’n barmenu is de kans groot dat je niet meer wílt doorschuiven naar een tafel. Je zit daar prima aan die bar. Net iets hoger dan de andere gasten en daardoor met een uitstekend zicht op alle reuring in de volle zaak.
Ik wil meer barmenu’s.

Café Caron, Frans Halsstraat 28 H Amsterdam.

© Tekst: Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2017

Meer foodlingo hier