Foodlingo: Ceviche

Als de Peruaanse hoofdstad Lima een van de heetste culinaire hoofdsteden ter wereld wordt genoemd, mogen we het gerecht ceviche toch wel officieel uitroepen tot this season’s sushi.

© Natasha Tastachova

© Natasha Tastachova

Een traditionele Peruaanse wijze van rauwe vis marineren in citroensap, welks zuren de vis garen zonder deze te verhitten. Of preciezer: in een mengsel van citrussap, ijs, koriander en knoflook, dat tijgermelk (leche de tigre) wordt genoemd.
Ceviche (ook wel: cebiche) wordt doorgaans met gepofte verse maiskorrels geserveerd in cevicherias en is het boegbeeld van de zogeheten Nieuw-Andeaanse keuken uit de gebieden rond de Andes. Daar wijst Peru de culinaire weg tot zelfs in het hart van New York City, waar het gerechtje immers ook op geen trendkaart meer mag ontbreken.
Topchef Gastón Acurio, zeg maar de ‘Ferran Adrià van Peru’, wil met zijn grensoverschrijdende neofastfoodketen ‘La Mar Cebicheria’ van ceviche zelfs wereldwijd de Nieuwe Sushi maken. In ons land ontving hij voor deze poging al eens de Prins Claus Prijs.
Maar pas nu Ferrans broer Albert Adrià de Peruaanse keuken heeft geïntroduceerd in zijn Barcelona, en daarmee in West-Europa, begint ceviche ook aan deze kant van de grote plassen aan zijn rauwe opmars.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2013

Meer foodlingo hier.