Bakkerijbar

Specialiteitenrestaurants noemen zichzelf steeds vaker ‘bar’, blogden we al eens. Maar dan wel pas nadat ze een vrijstaande, of langs het raam meanderende, hoge eetbar hebben laten intimmeren. Waarop vervolgens ook buiten de traditionele baruren eten zowel als drank wordt geplaatst. Van pastabar Spaghetteria in Amsterdam tot de Amerikaanse Butcher Bar.

Panko Bakery in Bilbao, Spaans Baskenland; © Marjan Ippel

Of de pasgeopende worstbar van Kees Elfring, patron-cuisinier van het Amsterdamse huiskamerrestaurant Marius. En nu dus ook van naastgelegen Worst Wijncafé – zoals deze heuse worstbar van het zondagochtendontbijt tot het zaterdagnachtmutsje officieel heet.
Enter: de bakker(ij)bar à la Panko Bakery in de Spaans-Baskische stad Bilbao. Een met blondhouten wijnkistjes low-tech-high-style aangeklede bakkerij-annex-wijnbar, waar brood meer is dan enkel een gimmick. Van ontbijt tot late nite pintxos (Baskische tapas, gepresenteerd op een stukje brood) verschijnt het op de eetbar naast een cortado koffie of een glas cava, bier of wijn. Maar het brood gaat in deze verfrissend creatieve mix van retail en horeca ook de hele dag old school in de boodschappentas mee naar huis.
En het blijft niet bij Panko. Er is Bakery Bar in de Amerikaanse koffiestad Portland. En er zijn de New Yorkse Oro Bakery & Bar en Café Le Perche. Alledrie verkopen én serveren ze niet alleen brood, ze bezitten ook een alcohol- en avondvergunning. Net als Landbrot in NYC. Een Duits-angehauchte bakker(ij)bar die aftrapte met meteen maarliefst twee vestigingen voor onder meer vers Duits zuurdesembrood, Brezel en Elzasser Flammkuchen. Wordt dat terplekke aan de eetbar naar binnen geschoven, tapt de bakker(ij)bar er tot na middernacht een pul bier bij van de Duitse brouwerij Hoss.