Foodlingo: Americano

Een drankje dat wij intellectuele Europeanen uit the Old Country heel lang typisch iets voor Amerikanen vonden vanwege de vermeende smakeloosheid: één of twee shots espresso in een glas, met daaroverheen heet water gegoten.

© Natasha tastachova

© Natasha tastachova

Zonder gêne een americano bestellen was er dan ook niet bij. Vandaar dat koffiegiganten voortdurend linguïstische varianten bedachten voor deze stiekeme favoriet van velen. Die overigens officieel Long Black wordt genoemd, als eerst het hete water wordt ingeschonken en de espresso daaroverheen gaat.
Sinds kort weet echter ook de espressosnob de ‘aberratie’ op smaakwaarde te schatten, als gevolg van het gebruik van lichter gebrande koffiebonen van enkelvoudige origine die normaal niet worden gebruikt voor espresso. Zoals die uit Ethiopië en Sumatra. De hiervan gezette espresso wordt zonder de bewatering als te overweldigend ervaren.
Een en ander natuurlijk wel met de nodige mitsen en maren. Mits goede bonen, bijvoorbeeld, met alle denkbare stamboompapieren die het van zaad tot kopje afgelegde traject volledig transparant maken. En mits een goede, met de hand bedienbare en instelbare, machine. En mits een kundige en zorgvuldig werkende barista in de juiste outfit. Tot nader order betekent dat: met gezichtsbeharing, na de baard nu vooral de snor, type handle bar, plus een negentiende-eeuwsig jasje.

© Tekst: Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2014

Meer foodlingo hier