Vakantiedrankjes

Sinds jaren zien we duidelijke trends in zomerdrankjes, met een nadruk op pre-dinner drinks. Die ons al dan niet PR-gewijs worden aangepraat door de alcoholindustrie. Zo zitten we nu allemaal voor het eten aan de vermouth. Maar wat bestellen we om op vakantie niet als toerist, maar als local over te komen? Een rondje pre-dinner vakantie-Europa. Bitter is key.Lillet

#Italië
Natuurlijk, in het land waar de espresso is uitgevonden, gaan er heel wat espresso-gebaseerde koude én warme, alcoholische én non-alcoholische varianten over de toog. (caffè corretto!) Ook met wijn kom je een heel eind. Maar probeer eens zonder stotteren een spremuta di limone te bestellen. Water met vers citroensap (en een zakje suiker). En tijdens de aperitivo een op kruiden gebaseerd bitter drankje om de eetlust op te wekken. Zoals, inderdaad, vermouth. Maar elke noordelijke streek heeft z’n eigen variant.

#Frankrijk
Naast café crème in de ochtend (met stokbroodje-boter) en de nodige wijn bij het eten, kies je pre-dinner uit Pastis en Ricard (oneerbiedig: droplikeur), de lichtbittere Suze, Picon met bier en Lillet. Maar ook kir – crème de cassis met witte wijn of champagne (dan: kir royal). Non-alcoholisch? Bestel een citron pressé, inderdaad water met vers citroensap.

#Duitsland
Bier doet het altijd goed, ook in de ochtend, dan heet het een Reparaturbier. En de échte Radler blijft ook gewild: half citroenlimonade, half bier bij elkaar in één glas geschonken (niks readymade). Ook de Schorles zijn goede dorstlessers, zoals Rhabarberschorle of zelfs Bier-, Sekt- en Weinschorle: half sbruiswater, half alcohol, plus ijsklontjes. Die laatste zijn eigenlijk oer-Spritzers. Duitsters hebben dan ook de naam gegeven aan deze in heel Europa gedronken terrasdorstlessers.

#Portugal
Eindeloze koffievarianten, wijn en vooral rode of witte port, al dan niet met tonic, bereiken het Portugese terras. Plus de hip again versterkte wijn Madeira. En dan post-dinner zoiets dorstlessends als carioca de limao: heet water met citroen.

#Spanje
De hier nu zo gewilde cortado koffie danken we aan de Spanjaarden. Basken drinken pre-dinner graag kalimotxo (cola-rode wijn) of txakoli (lichtbruisende, lichtzure droge witte wijn) en de Asturianen sidra: cider, nog meer dan txakoli van heel hoog in het glas gegoten. Terwijl de rest van Spanje aan de ook in ons land opkomende vermut (vermouth) zit. Liefst in een vermuteria. Tomar un vermut, heet dat.

#Engeland
Engeland is de moeder aller gin-trends. Een G&T (Gin & Tonic) is er post-Brexit dan ook één van de laatst overgebleven vaste waarden. Naast lauw bier en white wine, dan, bij voorkeur chardonnay (spreek uit: sjaordonneejh). En Pimm’s, punch (in een punchbar), cider en ginger beer. En je kunt er altijd tonic of een cordial (kruiden- en plantensiroop) doorheen doen.

#België
Met een pint bier zit je altijd goed. Maar er is meer. Ook Picon met bier doet het (vooral in de grensstreek met Frankrijk) perfect. Verder houden Belgen van bubbels. Champagne vooral, maar de laatste jaren ook van cava en prosecco. Nieuw is het Belgische Volmer dat claimt een naar een verloren oud-Frans recept gemaakt ‘apéritif de Provence’ te zijn – rosé uit de Luberon, een distillaat van bittere en zoete appelsienen, rietsuiker en kruiden.

Afijn, bitter is key deze zomer!

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Lees ook: Dé zomerdrankjes 2016 sont arrivé!