Tijd voor hét winterdrankje 15/16

Het is weer die tijd van het jaar: na de strijd om het ‘zomerdrankje van 2015’, verdringen drankmerken elkaar nu om zichzelf de titel ‘winterdrankje van 15/16’ uit te reiken. En dan hebben we het over de hipmerken van chai lattes, likeuren, gebottelde Hugo’s en warme chocoladedranken. Maar wat drinken we écht deze winter? Het is warm en het valt uit de lucht.

De wintercollectie 15/16. Ook in drank geldt: Food=Fashion!

De wintercollectie 15/16. Ook in drank geldt: Food=Fashion!

Wat we deze winter drinken? Wijn, bijvoorbeeld. Maar zelfs bij winterse temperaturen steeds meer wit i.p.v. rood. Of nog beter: oranje, de kleur van het type vin naturel dat het met zijn lichtjes naar cider neigende smaak juist in de donkere maanden erg goed doet.
Over cider gesproken: zelf ook een fijne winterdrank – 15/16 and beyond!
Warme wijn ook – van Glühwein tot allerlei land- en streekvarianten. Verder: warme punches, stevig ambachtelijk speciaalbier, cocktails, longdrinks à la G&T, bubbels en na het schaatsen warme chocolademelk, eventueel afgetopt met een shot gedestilleerd.
Ook: oestervocht met een scheut drank, rechtstreeks uit de schelp geslurpt (met dank aan oesterman Marcus).
De koffiecocktail zet door, zoals de koffie-G&T laatst bij de opening van de nieuwe Bocca koffiebar in Amsterdam; in zichzelf weer een variant op de zomerhit espressotonic of black tonic.
Eigenlijk àlles met koffie (en een beetje thee). En met specerijen. Want nu we de he-le dag buiten blijven, zijn houtvuur, schapenvellen, Noorse truien, mutsen en wanten plus wollen dekens niet voldoende om ons ook van binnen te warmen. En om onze door de kou lamgelegde smaken wakker te kussen. Daar hebben we specerijen, chili- en andere pepers voor nodig. Afgezien van drank, natuurlijk.
Vroeger had je simpelweg cocktails, nu maken we een onderscheid tussen zomercocktails en wintercocktails. Een verfijning die het typische gevolg is van het ingebed raken van deze luxemixjes in onze cultuur. En vergeet niet de virgin cocktail. Die hoeft zich niet meer te vergrijpen aan enkel fruitsapjes, maar kan ook steeds meer alcoholvrije varianten van van oorsprong alcoholische dranken mixen. Zoals de virgin gin van het Amsterdamse restaurant Vinkeles.
Warme cocktails en longdrinks zijn hier redelijk nieuw. Zoals de hot toddy: een mix van gekookt water, een of andere gedestilleerd, specerijen (of thee) en eventueel honing. Honing is in Amerika door een vaag gezelschap uitgeroepen tot ‘dé smaak van 2015’. Dus die pikt nog even een stukje winter mee, voordat-ie halverwege het seizoen in 2016 wordt afgeserveerd als zoóó 2015. En pompoen doet het ook goed als drankingrediënt, bijvoorbeeld in de pumpkin spice latte van Starbucks. En ja, daar hebben we ook de specerijen weer!
Een nogal drank-oneigen ingrediënt is rogge, zoals in de rye cocktail van New Yorks restaurant Nomad.
Nog zo’n rariteit in de cocktail is de pickle. We kennen natuurlijk de olijf in de al dan niet dirty martini, maar de state-of-the-art cocktailbar van steakhouse Mr Porter in het penthouse van het Amsterdamse W Hotel gaat een stapje verder: daar worden bij de wet martini moleculair gereconstrueerde olijven geserveerd onder de naam Star of Nicosia. Ook andere, ambachtelijke, pickles à la de augurk of zilverui duiken op in cocktails en longdrinks.
Een comeback is deze winter weggelegd voor ambachtelijke likeuren. Dit danken ze aan de cocktailscene, die in de mix al jaren graag gebruik maakt van deze voorheen vrouwendrankjes, waardoor ze nu ook weer als stand-alones zijn ontdekt/worden gedronken. Wel goed veel heet water, specerijen, koffie en/of sneeuw in het glas doen om de zoete smaak lam te leggen!
Sneeuw? Ja zuivere, maagdelijk witte sneeuw in je drankje – netjes opgevangen in sneeuwemmertjes of met behulp van hi-technology nagemaakt – is misschien wel dé hit van het aankomende winterdrankseizoen 15/16. Snow cones revisited!

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Foodlingo: Vin orange.