Internetservices als Spotify, AirBNB, Netflix en Uber hebben niet alleen ons luister-, koop-, kijk- en reisgedrag beïnvloed. De online peer-to-peer diensten die 24/7 voor ons klaar staan met het product zoals wij dat exact willen, gepersonaliseerd tot in het uiterste, maken dat we eenzelfde gemak, service en keuzevrijheid ook elders eisen. In de horeca en de supermarkt, bijvoorbeeld. Maar ook thuis. Dat verklaart wellicht de huidige explosieve groei van condimenten op tafel, zowel in het restaurant als de eetkamer. Waarmee iedereen z’n eigen gepersonaliseerde spotifood kan samenstellen. Leve de vrijheid!
Wanneer kochten of downloadden we voor het laatst een heel album van onze favoriete artiest? Sinds Youtube en Spotify pikken we enkel die nummers uit zo’n album die wij lekker vinden. Dit nummer wel, dat niet.
We zijn inmiddels zo gewend aan die keuzevrijheid, dat we hem ook in ons eten verwachten: wel zout, geen suiker, wel brood, geen gluten, wel groente, geen vleesvervangers, wel pittig, niet zoet… Of nog anders. Vandaar de opkomst in de afgelopen jaren van de one-trick pony’s: restaurants en bars die zich specialiseren in één enkel gerecht en daar talloze variaties op serveren en/of de gast zijn eigen variaties laten kiezen. In eerste instantie omdat het focussen op één specialisatie leidt tot kwaliteitsverbetering. Maar in tweede instantie omdat gasten, gewend aan Spotify c.s., gepersonaliseerde gerechten willen.
De methode is geleend uit de wereldwijde street- en fastfoodcultuur: zet een basisgerecht op de kaart en plaats op de bar of tafel een stoot aan condimenten waarmee iedereen zijn eigen gepersonaliseerde maaltijd kan mixen ‘n matchen.
Voldeden bij ons ooit zout en peper, in speciale gevallen aangevuld met mosterd of mayonaise, het arsenaal aan condimenten en aanbieders daarvan groeit nu ook hier substantieel. Sriracha, furikake, sumak, pikkels, mojo, mole… Dankzij onze reizen en de stroom aan streetfood zijn we inmiddels gewend aan eten uit elke windhoek en wensen we dat eten, inclusief de condimenten uit die contreien, ook thuis op tafel. Check onze reisbagage maar! (Of liever: doe maar niet…) Want juist met de veelzijdig inzetbare condimenten kunnen we die persoonlijke draai aan ons eten geven.
Spotifood: onze eigen persoonlijke smaken. Overal en altijd. Leve de (keuze)vrijheid!
© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015
Lees ook: Upstreet & Flexpats: Foodtrends 2015
En: Nouvel Foodlingo 2015