Spontini: one-trick pony sinds 1953

Ze lijken zo hip, de single product spots – op Talkin’ Food® al jaren beter bekend als one-trick pony’s. Zaken die zich hyperspecialiseren in één enkel ingrediënt of gerecht, van sla tot omeletten. Maar eigenlijk zijn ze heel traditioneel. Klassieke culilanden als Italië zitten er vol mee. Zo kent Milaan tal van pizzerria’s die slechts één type pizza serveren. En dan ook nog per punt. Sinds minimaal zestig jaar. Spontini dal 1953 is er zo één.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Oké, pizza komt oorspronkelijk sort of uit Napels en de Milanese pizza is een heel ander verhaal dan de Napoletaanse. Maar feit is dat de typische dikke pizza in die noordelijke stad al een hele eigen geschiedenis kent. Wie wist er bijvoorbeeld dat deze pizza’s van oudsher per punt  in plaats van per wiel worden verkocht – zoals ooit ook in Napels? En dat ze vaker wel dan niet in een ijzeren dekselloze pan in de houtoven worden gebakken? En wij maar denken dat panpizza iets typisch Amero-Italiaans is.
Spontini dal 1953 (sinds 1953, dus) verkoopt enkel normale en abbondante (extra grote) punten pizza ‘margherita’, wat in dit geval betekent dat het deeg is belegd met een laag tomatensaus met daarin niet terug te proeven ansjovis, met daarop plakken mozzarella, maar geen basilicum. De punten worden met een rolmes gesneden in de pan.
Je kunt ook een hele pizza kopen voor thuis. Die wordt dan in een roze vetvrij papier ingepakt. Pittoresk op z’n minst. Maar of die panpizza nou ook de lekkerste pizza ooit was?
PS. Nog zo’n Italiaanse one-trick pony is nu geland in de Eataly-filialen in Amerika: de Nutella-bar. Het woord zegt het al: een bar waar ze crèpes, brioches en muffins bestrijken met hazelnootpasta van het merk Nutella.