Pleidooi voor het saucijzenbroodje

Fiona Beckett (@food_writer) viel op Instagram in zwijm van een ‘sausage roll’. Een homemade sausage roll mét piccalilli van restaurant The barnyard in Londen. Restaurant, ja. Deze culinair journalist voor The Guardian eet wel vaker saucijzenbroodjes in restaurants. Met lenteui en wilde knoflook, bijvoorbeeld. En niet alleen zij. Culitripper Daniel Klein (@Perennialplate) at er één bij Farmgate Café in Cork, Ierland. Waarom staat er bij ons eigenlijk geen saucijzenbroodje op de menukaart?

Wild garlic & spring onion 'sossidge rolls'; © Fiona Beckett

Wild garlic & spring onion ‘sossidge rolls’; © Fiona Beckett

En nu ik het er toch over heb: Waarom is een eetbaar exemplaar bemachtigen van deze net zo goed Nederlandse keukenicoon, sowieso een mission impossible? De slappe, vette, kraakloze en nogal eens überzoute hap met vage melige inhoud die wij bij bakker of slager tegenkomen, doet op geen enkel wijze denken aan saucijs, of zelfs maar aan een broodje. Laat staan aan een saucijzenbroodje (goede uitzonderingen daargelaten).
Maar al te vaak vraag ik me af of de vulling überhaupt nog iets te maken heeft met vlees. Of zou het gemiddelde Nederlandse saucijzenbroodje net zo veel vlees bevatten als het exemplaar van de Vegetarische Slager?
En toch blijf ik het telkens weer proberen, want een goed saucijzenbroodje is iets om van in zwijm te vallen.
Is het nou echt teveel gevraagd: een van buiten knapperig bladerdegerig en van binnen saucijzerig saucijzenbroodje op de menukaart? Als ontbijt-, brunch-, lunch- én voorgerecht? En een foodtruck in de straat die enkel saucijzenbroodjes verkoopt met verschillende toppings? Plus een onetrick-pony saucijzenbroodjes-restaurant met minstens tien, carnivore zowel als vegetarische, varianten op het menu – van wilde ganzen tot zwarte bonen? En met piccalilli on the side?
Ik neem (voorlopig) zelfs al genoegen met een heel lekker exemplaar bij de bakker of slager. Kom op, het saucijzenbroodje verdient het!
PS. Toevallig vertelt Fiona Beckett morgen op haar eigen website wat je het best bij een saucijzenbroodje drinkt.