Nouvel Foodlingo 2016

Nieuw jaar, nieuw foodlingo – culinaire termen die in de slipstream van de eettrends opkomen, om na verloop van tijd óf in het dagelijkse vocabulaire te worden opgenomen, óf samen met de tanende trends weer achter de horizon te verdwijnen. Talkin’ Food® spitte de berg aan nouvel foodlingo door, dat de internationale trendvorsers verwelkomen voor eetjaar 2016. >>>>

Burn it baby! © Marjan Ippel

Burn it baby! © Marjan Ippel

Het is onvermijdelijk dat trendvorsers bij hun verwachtingen voor de nabije toekomst ook nieuw lingo signaleren. Het één kan nu eenmaal niet zonder het ander. Bloemlezing nouvel foodlingo 2016:

 • Bioregio’s: We kennen biologische landbouw. Met in diens natuurlijke slipstream lokaal verbouwde seizoensproducten. Maar dankzij de huidige klimaatveranderingen wordt het minder vanzelfsprekend dat een bepaald product in een bepaalde streek en seizoen groeit. Groeigrenzen en -tijden verschuiven, aldus Forbes, net als streken waarin bepaalde planten en dieren optimaal kunnen leven. Dat zien we bijvoorbeeld met wijn in ons tot voor kort wijn-oneigen land. En daarom wordt steeds vaker gesproken over bioregio’s.
 • Carbon Farming/No Till Farming: Landbouwvorm gericht op het reduceren van broeikasgasuitstoot. Maar ook op het vasthouden door aarde of planten van koolstof om klimaatverandering tegen te gaan. Met deze landbouwvorm wordt koolstof zelfs aan de lucht onttrokken om de te bewerken grond te verbeteren zonder synthetische meststoffen. Dit leidt ook nog tot hogere opbrengsten.
 • Klimatariër: Eet je lokaal geproduceerd seizoensvoedsel, beperk je je food waste tot het minimum en mijd je de meest energieconsumerende vleesproducten? Oftewel: eet je broeikasgasuitstootbewust? Dan heb je grote kans dat je in aanmerking komt voor het label klimatariër. Geen nieuw label, wel eentje met doorgroeimogelijkheden.
 • Algen: Noten, groenten, gisten, insecten, maar vooral algen vormen een prima alternatieve bron voor proteïnes. In allerlei verschijningen, van algenslaolie tot algenchips. Volgens sommigen wordt groen uit zee zelfs de Nieuwe Boerenkool.
 • Sambal: Bij ons een welbekend peperhoudend condiment uit Zuid-Oost Azië, met name Indonesië. Maar bijvooreeld in Amerika tot voor kort zeer onbekend en nu pas opkomend. En omdat in ons land eindelijk de (Nederlands-)Indische keuken doorbreekt, ziet de toekomst voor sambal er zonnig uit.
 • Burned/Gebrand: Een jaar geleden al hier gesignaleerd, maar de grote doorbraak moet nog komen. Een blakering van het ingrediënt, waardoor de natuurlijke suikers karameliseren met als resultaat een zowel rokerige als lichtzoete smaak en geur. Of notige, naar gelang de hoeveelheid van nature aanwezige suikers. Van caramel tot kastanjes en paprika: burn it, baby!
 • Root-to-stalk/Stem-to-root: Twee benamingen voor dezelfde variant op wat ooit begon met nose-to-tail en verwijst naar een bereidingswijze waarbij het gehele ingrediënt wordt opgebruikt. Of het nu van neus tot staart is bij vee en vis, of van wortel tot steel bij planten: no waste, baby!
 • Kommetjesrestaurant: Ook al eerder hier gesignaleerd. Ook het serveren van al dan niet comfortfood in kommetjes, met lepel, staat nog maar in de kinderschoenen.
 • Kamelenmelk: In de zoektocht naar alternatieven voor koeienmelk bleek bijvoorbeeld amandelmelk vooral noch gezond, noch duurzaam. Het nieuwste alternatief is afkomstig van de kameel. Kamelenchocolade was een leuke gimmick, kamelenmelk is serieuzere business. Met (vermeende) gezondheidsvoordelen.
 • Kurkuma: Geen trendvorser of hij/zij noemt kurkuma Het Ingrediënt Van 2016. Waarom? Etnisch met geneeskrachtige faam, zoiets.
 • Poké: Ontbreekt ook in geen enkele trendlijst, dit Hawaïaanse gerecht van (rauw) gemarineerde zeevruchten met sojasaus, zout en gehakte kukuinoten. Het begon in LA en sloeg over naar NYC. Maar zou poké ook de oceaan overzwemmen? Als de Nieuwe Ceviche? En is de Hawaïaanse keuken De Nieuwe Peruaanse keuken (welke laatste hier überhaupt nog nauwelijks is doorgebroken)?
 • Vegan-ei: De opmars van veganistische alternatieven voor alles wat dierlijk lekker is, is niet te stuiten. Eén van de grote hiaten in de veganistische keuken was altijd een eivervanger. Tot nu.
 • Dry hopped coffee: Koffie blijft innoveren én voorop lopen. Na de cold brews komen de laatste tijd de koffiebieren op. Plus dry hopped koffie, een cold brew waaraan gedroogde hopknoppen zijn toegevoegd. Natuurlijk geserveerd als nitrokoffie.
 • Krekels: Daar zijn ze weer! Het afgelopen decennium werd elk nieuw jaar tot Jaar van het Insect gedoopt. Maar nog altijd spelen insecten een marginale rol in ons dagelijks eten (behalve als veevoeder). Dit jaar is er een duidelijk schisma tussen de believers en zij die insecten als oud nieuws bestempelen.
  Wie weet in 2017, als de EU de regels voor novel foods heeft versoepeld…

  © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015-2016.

  Teksten mogen enkel worden overgenomen na toestemming door en onder vermelding van Marjan Ippel en Talkin’ Food®.Lees ook: All-day everything, foodtrends 2016.