Nouvel Foodlingo 2015

De meest gestelde vraag aan mij rond de jaarwisseling is: wat worden de foodtrends van het nieuwe jaar? Maar sinds mijn Foodlingo Bijbel is daar een nieuwe en minstens zo interessante vraag bij gekomen: wat brengt het komende jaar aan foodlingo? Van furikake en kalettes tot ‘nduja: het jaar 2015 in foodlingoverwachtingen.

De grasboter moet je er even zelf bij denken; © Marjan Ippel

De grasboter moet je er even zelf bij denken; © Marjan Ippel

Checken we de lijstjes van de internationale trendvoorspellers, dan valt daar naast nieuwe foodtrends behoorlijk wat nouvel foodlingo te spotten. Vaak bestaande termen uit een relatief onbekende, maar opkomende, eetcultuur. Het is namelijk niet aan het watchvolk om zelf nieuw foodlingo te gaan verzinnen.
Niet zo vreemd, daarom, dat de trendlijstjes worden gedomineerd door lingo uit aanstormende hipkeukens. Qua nordic zullen we dus wel weinig nieuw foodlingo meer terugvinden dit jaar. De eter (en vooral de eetschrijver en trendwatcher) is een tikje nordicmoe.
Het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn daarentegen goed voor veel ‘nieuw’ foodlingo – van tahdig tot mograbieh. En verwacht wordt dat 2015 vooral het jaar wordt van de hummusiya: de hummusbar, die zich ook bij ons in 2014 al warm liep.
Japans blijft opkomend, zo lijkt het, en dus vinden we in de lijstjes altijd wel Japans foodlingo. Zoals dit jaar furikake, spicemixvlokken van geschaafde gedroogde vis, sesamzaad, gedroogd zeewier en MSG. Ja, MSG. Sinds David Chang, de succesvolle Ameri-Koreaanse chef, is MSG geen culinaire vloek meer. En gedroogd zeewier maakt alles gezond en dus 2015.
Ook een Italiaanse streek wordt meestal wel ergens op het podium gehesen. Italië als de eeuwige onmisbare little black dress van het food. Sardinië en Calabrië gooien hoge ogen dit jaar en verwacht wordt dat bijvoorbeeld ‘nduja (een smeerbare kruidige varkensworst die ik laatst op een pizza bij De Italiaan in Amsterdam kreeg) zich verder zal verspreiden. Pizza zelf beleeft, na de burger en de Flammkuchen, ook een hernieuwde piek. Met in 2015 op de houtgestookte bodem ongetwijfeld nog veel burrata (de romige mozzarella), hoewel sommige voorlijke trendkijkers ook alweer burratamoe zijn.
Mexico wordt volgens veel watchers in 2015 het Nieuwe Peru (met dank aan onder meer Albert Adrià). Huevos rancheros (boereneieren) is hier nu al hip. Straks gevolgd door comfort food als bijvoorbeeld gorditas: gevulde maismeelpasteitjes. Trouwens, alles met mais.
Schmalz, het Duitse vet, lijkt opnieuw vijftien minuten van faam te pakken, nadat een paar jaar geleden heel NYC er al zo’n beetje alles in frituurde wat het tegenkwam.
Koffie is altijd een goede barometer voor foodtrends én foodlingo. Facebook en omstreken staat al een tijdje vol met de magische bulletproof coffee, een uitvinding van biohacker en internetondernemer Dave Asprey: ‘s morgens op de nuchtere maag een mok koffie met een flinke klont grasboter erin om de dag, het lichaam en vooral het brein optimaal op te starten en de hele dag door vet te verbranden. Vet innemen om vet te verbranden: gezond anno 2015.
En natuurlijk is er op eetgebied ook de nodige innovatie gaande, en dus op foodlingogebied. Zo worden volgens een lijstje de hybride foods heel groot dit jaar, ook al zijn ze juist klein: broccollini, broccoflower en kalettes (een kruising tussen kale (boerenkool) en spruitjes) – hoewel bepaalde trendprofs inmiddels al aardig ‘kale’moe zijn…
Ik wens iedereen een mooi foodlingojaar.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Upstreet & Flexpats: Foodtrends 2015