New Yorky Hong Kong

Shanghai is het Nieuwe New York wordt wel beweerd. Maar ondanks de aanwezigheid van Frans-New Yorkse chefs als Jean-Georges Vongerichten is Shanghai toch vooral een erg Chinese stad. Hong Kong daarentegen wordt met de dag New Yorkyer. Zeker sinds zo’n beetje elke Brooklyn- dan wel Manhattan-based hipsterchef er een filiaal opent. En niet meer perse in torenhoge hotelflats in Central, maar juist in bescheiden buurtpandjes in hipwijken à la Causeway Bay of Gough Street in Sheung Wan.

Is het niet net New York? © Marjan Ippel

Is het niet net New York? © Marjan Ippel

In Shanghai en Hongkong vind je op elke straathoek een designy Gucci-Prada-Dior-Nike-walhalla. Net als een Starbucks-outlet. Maar dat maakt een stad nog niet tot het Nieuwe New York. Wat dan wel? De overload aan hipbarretjes, indie koffietenten en trendrestaurants. Zeker als ze ook nog van oorsprong New Yorks zijn.
Van Zak Pelaccio’s Fatty Crab tot Motorino Pizza en Mario Batali’s Lupa – allemaal trekken ze naar Hong Kong voor hun veelal eerste off-States avontuur. Ook Franse broodgoden als Eric Kayser zetten in de voormalige Britse Kroonkolonie hun piketpaaltjes. Frans zuurdesem brood en patisserie (cannelés!) zijn namelijk net als in New York een dingetje in Hong Kong. Waarvan ook bakkers met namen als Levain (Frans voor zuurdesem) getuigen. Plus Parijse modezaak Agnès B.’s modebroodcafé Le Pain Grillé.
Ook de nieuwe generatie sterrenhipchefs à la de Brit Jason Atherton van Pollen Street Social haast zich om in Hong Kong culinaire voet aan de grond te krijgen.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle koffiebarretjes met Ethiopische filterkoffie, americano’s, affogato’s en ice cream sandwiches. Of al die ‘authentieke’ Italiaanse gelatoboeren.
Voor veel westerse zaken is de eilandrijke stad de perfecte springplank naar de rest van Azië. Voor andere (Fatty Crab) biedt Hong Kong het juiste Umfeld voor hun nouvelle fusion-gerechten. Voor de talloze Japanse dessert-, sushi- en robataconcepten geldt trouwens precies het omgekeerde: zij zien Hong Kong als springplank naar het westen. East feeds West en vice versa.
Melting pot Hong Kong – as New Yorky as can be.