New School luxe

Dankzij de (nu echt voorbije?) bankencrisis werden luxegoederen à la kaviaar en truffel schaarser op het bord dan in het wild. Maar beide zijn terug. Kaviaar niet meer wild, maar uitsluitend nog gekweekt. En dankzij een overproductie in – waar anders – kweekland China, betaalbaarder dan ooit. De eerste truffelbar is al gesignaleerd in Londen. Het wachten is op de eerste kaviaartruck. New school luxe is hier.

Piccolootjes Chinese kweek van House of Caviar

Piccolootjes Chinese kweek van House of Caviar

De crisis leidde er nauwelijks toe dat we stopten met uit eten gaan, maar wel dat we basaler uit aten. Dat we luxe zochten en vonden in een ambachtelijke worst of een vers gerooide aardappel (denk: friet).
Dat we leerden genieten van een gourmethamburger of haute dog van kwaliteitsvlees. En van shared dining. Dat laatste in de (in de praktijk onterechte) gedachte: gedeelde borden is halve kosten.
Maar het truffelmycelium kruipt waar het niet gaan kan. De laatste tijd zien we de ingrediënten luxer worden. Old school luxe mag weer, zo lijkt het, nu de bankencrisis van diverse kanten voorbij is verklaard.
Daarom zien we wederom gerechten met een flinke portie vers boven het bord geschaafde truffels op de kaart. En ook kaviaar is geen vloek meer in horecaland. Noch peperduur wagyu-rundvlees uit Japan. Zelfs ‘diervriendelijke’ foie gras gaat opnieuw flink over de toog.
Toch is er een verschil: ondanks de duurdere ingrediënten werpt de horeca niet (onmiddellijk) ook weer een hoge drempel op. De foie gaat namelijk op de haute dog of poutine (Canadese frietschotel). Ook de kaviaar gaat op de friet – van de Amsterdamse Frietboutique tot het Rotterdamse Tante Nel.
In de gloednieuwe Londense truffelbar Trufflesecco wordt – de naam zegt het al – de geurige knol niet gecombineerd met een prijzige champagne. In plaats daarvan zet het barpersoneel ‘volksdrankje’ prosecco naast ‪‎de crostini‬ met truffelsaus of de truffelpasta.
En House of Caviar komt met gunstig geprijsde eenpersoonsblikjes met daarin zo’n drie likjes steureitjes van Chinese kweek.
Niks old school, maar new school luxe: haalbaar en betaalbaar voor iedereen. Soort van.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Lees ook: Dé zomerdrankjes 2016 sont arrivé!