Matcha is het nieuwe zwart

De laatste tijd valt in ons land onder thee-afficionado’s een smaakverschuiving van groen en oolong naar zwart waar te nemen. Mooi zwart. Golden Yunnan en Jin Jun Mei zwart. Maar in New York is een heel andere beweging gaande. Daar heb je ineens matchabars. Bars voor enkel gifgroene Japanse matcha thee (& cakes). Matcha? Tsja!

Matcha latte van Chalait in NYC; © Chalait

Matcha latte van Chalait in NYC; © Chalait

Matcha is een tot fijne poeder vermalen Japanse groene thee die ter bevordering van de ontwikkeling van extra chlorofyl de laatste weken van z’n groei in de schaduw van strategisch opgestelde bamboematten heeft gestaan. En die met een hoop ceremonie plus een bamboekwast schuimig wordt opgeklopt voor consumptie in hele kleine hoeveelheden tegelijk.
Niet dat de recent in New York geopende matchacafé’s zich daar iets van aantrekken. Zij serveren de matcha in een latte, maatje XXL, inclusief latte art. Maar dan wel van gestoomde hennepmelk met kaneel. Om de smaak iets toegankelijker te maken, vermengen ze de matcha ook wel met zogenoemde cold pressed fuji-appelsap.
En ze drinken de antioxidantenrijke thee met de acquired taste vooral vanwege de gezondheidsclaims. Van Chalait in de West Village tot New Yorks eerste, MatchaBar in Williamsburg, en Matcha Café Wabi in de East Village. Ook in de Amerikaanse enclave Parijs serveren ze matcha latte, bijvoorbeeld in het Japanse Café Kitsuné.
Zouden theezetters dan toch de beeldtaal van koffie moeten overnemen om thee echt sexy te maken?

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Wat doet de pizza?