Local meets global

Terwijl nu zelfs discountsupers schermen met lokaal geproduceerde en/of geoogste producten, voelen de voorlopers de dorpsgrenzen knellen. Zij willen uitvliegen. De wijde wereld in. Want er moet out there méér zijn dan wat de eigen buurt te bieden heeft. Zaken als The Coffeevine en TOKI beperken zich niet tot de eigen postcode, maar cureren koffie en andere producten van over de hele wereld. Local meets global.

Globale producten lokaal geserveerd bij TOKI Amsterdam; © Marjan Ippel

Globale producten lokaal geserveerd bij TOKI Amsterdam; © Marjan Ippel

The Coffeevine  is een abonnementenservice voor koffie, waarbij de dienst zich nu eens niet beperkt tot het versturen naar z’n abonnees van lokaal gesourcete koffiebonen, maar juist onbekende koffies uit andere belangrijke Europese koffiesteden naar hier haalt. Van Berlijn tot Londen en Stockholm.
Koffie die je normaal alleen op citytrip ter plekke in de koffiebranderij-annex-bar kunt proeven en die je nu relaxt in je eigen woonkeuken kunt zetten. De wereld op je deurmat.
Daarnaast opende The Coffeevine deze zomer de eerste dripbar van Amsterdam in de Stadsschouwburg op het Leidseplein, waar de globale koffies in slow motion kunnen worden geproefd.
Ook de net geopende koffiehangout TOKI richt zich juist niet op de lokale branderijen, zoals al zoveel koffiebars doen, maar cureert de mooiste koffies, theeën en bieren uit de hele wereld.
De koffiebonen komen voor nu van Bonanza Coffee Roasters uit Berlijn; de thee van Bellocq Tea Atelier uit Brooklyn, NY, en het bier van bierbrouwerij Crate Brewery in Hackney, Londen.
Klinkt dit wellicht niet op z’n allerduurzaamst, bedenk dan dat het kerosine scheelt als wij met z’n allen niet voortdurend het vliegtuig pakken om elders koffie te gaan cuppen, maar in plaats daarvan stationair blijven en de producten naar ons toe laten vliegen.
Of nog beter: hierheen laten treinen of varen.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Cheers voor de Tea Pub