Kom maar op met die Cervejaria

De Zuid-Europese streken doen het foodwise vanouds goed bij ons. Denk aan de Toscaanse of Baskische keuken, respectievelijk uit Italië en Spanje. Maar de Portugese cuisine is altijd een culinair stiefkindje gebleven. Dat gaat veranderen. Een cervejaria (bierbrouwerij) met lokaal bier en huisgemaakte bloedworst, bacalhau-kroketjes en gegrilde sardines brengt alle foodtrends van nu samen onder één dak.

Ook de eendenmossel frequenteert graag de cervejaria; © Marjan Ippel

Ook de eendenmossel frequenteert graag de cervejaria; © Marjan Ippel

Specialty beer is de drank of choice van dit moment. En dan het liefst gedronken in een lokaal brouwhuis, waar de koperen ketels achterin de zaak staan te pruttelen. Iets wat in Zuid-Europese landen geen hipheid betreft, maar juist behoort tot de meest traditionele horeca.
Elk dorp, elke stad heeft zijn eigen brouwhuizen. Die ook de nodige happen serveren om een bodem te leggen voor nog méér bier. Forse happen, daarom ook. Bloedworst, vette vis, stevige kaas.
Laten dat nu momenteel precies de ingrediënten zijn voor een topavond bij ons in de Noordelijke helft van Europa en Amerika! En het is nog altijd beter goed gejat dan slecht bedacht. Dus verwelkomen we graag de zuidelijke varianten van dergelijke brouwhuizen. Waaronder – eindelijk – ook de Portugese cervejaria.
In New York opende onlangs bijvoorbeeld Lupulo van de makers van Michelinzaak Aldea, inclusief azulejos (‘Delfts blauwe’ Portugese tegeltableaus) en een kaart vol neo-Iberische petiscos (Portugese tapas). Van bacalhau-kroketjes tot tuinbonensalade met bloedworst en natuurlijk gegrilde sardines en kip piri piri.
Wie krijgt daar geen dorst van? Kom maar op met die cervejaria!

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Na local komt weer global