Koffie op online commando

Terwijl bedrijven in Europa bezig zijn aan een wedloop in bezorgdiensten van vers bereide restaurantmaaltijden – met alle uitdagingen van dien – gaan ze in Amerika alweer een stapje verder. Daar richten Starbucks en andere grote spelers zich op het via apps bestellen en à la minute bezorgen van vers gezette hete koffie. Over uitdagingen gesproken…

En we dachten dat deze dripcoffee al snel was... © Marjan Ippel

En we dachten dat deze dripcoffee al snel was… © Marjan Ippel

Gezien de gestaag groeiende vraag naar coffee-to-go is de wens om zelfs niet meer de deur uit te hoeven, maar vanaf kantoor, strandbed of picknickkleed een vers gezette hete koffie te kunnen bestellen, een logische volgende stap.
Logisch, ja. Maar logistiek een hel. Vooral omdat de artisanale koffies die momenteel hot zijn, bij voorkeur zo snel mogelijk na het brouwen naar binnen moeten worden gewerkt om de optimale smaak te kunnen proeven.
Koude koffie die niet bewust koudgezet en/of iced is, is een doodzonde in koffieland. Ga er dus maar aan staan. Daar helpt de aankoop van pientere bezorgstartups à la Postmates Starbucks niet bij.
Hooguit het feit dat de koffiereus de laatste jaren zo aan wereld-dominantie heeft gewerkt dat er nu vrijwel op elke straathoek in iedere uithoek van de aardbol een filiaal zit, vanwaar het dus nooit veel méér stappen naar de klant zetten is dan in een gemiddelde koffiebar.
Toch zie ik maar één echte oplossing voor de ongetwijfeld binnenkort ook bij ons groeiende vraag naar mobiel bestelde bezorgkoffie: batch brew koffie – AKA ‘batchy’.
Deze met state-of-the-art filterapparaten in batches van max twee liter gezette koffie gaat in de speciaal ontwikkelde warmhoudkan tot wel twee uur mee, zowel smaaktechnisch als qua hitte. Daar kom je als bezorger een heel eind mee.
En als elke afnemer nou z’n eigen beker in de aanslag houdt, hoeft de bezorger geen onduurzame wegwerpbekertjes mee te sjouwen die bovendien de koffiesmaak aantasten, maar enkel direct uit de warmhoudkan in te schenken.
Verser en heter komt het niet bezorgd.
Hooguit met een espressobakfiets, waarop op de plaats van aankomst een vers bakkie wordt gezet.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016

Lees ook: Thee in Taipei is niet hip