Kiwi & Luau thee

Wijn is rood en komt uit Frankrijk. Oolong is deels geöxideerde thee tussen groen en zwart in, en komt van Taiwan. (En een beetje uit China). Zo zat de wereld lang in elkaar. Maar wijn is tegenwoordig ook made in Holland én smurfenblauw. En oolong komt van Hawaï en Nieuw-Zeeland. Kiwi en Luau oolongs, dus. Die overigens niet naar kiwi smaken. Noch naar ananas.

Oolongthee van Hawaï; © Marjan Ippel

Oolongthee van Hawaï; © Marjan Ippel

Zelfs in Engeland wordt geëxperimenteerd met de verbouw van thee. Maar een serieuze oogst die zich kan meten met de beste darjeelings van deze wereld heeft dat nog niet mogen opleveren.
Anders is dat met de oolongs van Nieuw-Zeeland en Hawaï. Zij gaan voor serieuze prijzen over de theetoonbank.
Het verschil is wel dat deze twee eilanden qua klimaat, luchtvochtigheid en bodemgesteldheid dicht in de buurt van oolong-moedereiland Taiwan liggen. En dat het Taiwanezen, of Chinezen uit de oolong-provincie Fujian, zijn geweest die dit ontdekten en er rond het begin van deze eeuw op biologische wijze thee zijn gaan verbouwen met zaailingen uit hun moederland. Bovendien in samenwerking met onderzoekers aan onder meer de United States Department of Agriculture (USDA) en University of Hawaii College of Tropical Agriculture and Human Resources (CTAHR) – in het geval van de Hawaïaanse oolong.
Ideale omstandigheden, dus, om een product te maken dat zich kan meten met de moederthee.
En, lukt dat een beetje? De beide oolongs die ik proefde, zijn méér dan enkel een curiositeit. Ze tonen aan dat er interessante theegebieden bestaan buiten de klassieke theelanden die het mooie en goede van de theetraditie combineren met de nieuwste biologische en technologische inzichten.
Je proeft kiwi, noch ananas, maar bij de op vulkanische gronden groeiende Hawaïaanse oolong wel tropisch fruit. En bij de kiwi-variant houttonen en zelfs een likje boter.
Maar de, vanwege de beperkte productie, vooralsnog forse prijs is wel even flink slikken. Daar kun je ook hele erge mooie oolongs van de hoogste top van de dong ding-berg op moedereiland Taiwan voor kopen.
Toch juich ik het toe dat thee de wereld koloniseert en we straks uit iedere windstreek – net als bij wijn is gebeurd – theeën kunnen proeven met elk hun eigen unieke smaakkarakteristieken.
Maak oolong, geen oorlog!

Zelf proeven? De kiwi en Hawaï oolongs zijn te koop bij Betjeman & Barton in Den Haag.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Lees ook: Dé zomerdrankjes 2016 sont arrivé!