Keuken open, keuken dicht

Hele generaties groeiden op zonder te weten hoe een gesloten keuken eruit ziet. Zij spendeerden hun complete jeugd in de zogenaamde woonkeuken, waar niet het aanrecht maar de keukentafel het informele sociale centrum van het huis vormde. Daar werd gegeten, maar vooral 24/7 gelééfd. Volgens The New York Times schuiven we nu weer op naar een formelere leefstijl. Mét gesloten keuken!

Terug naar een dichte eetkamer? © Marjan Ippel

Terug naar een dichte eetkamer? © Marjan Ippel

Het verhaal dat graag over New Yorkse appartementen wordt opgedist, is dat meer dan de helft helemaal geen keuken heeft. If so, dan duurt dat niet lang meer, blijkt uit de laatste ontwikkelingen.
Volgens The New York Times worden de nieuwste appartementen namelijk weer uitgevoerd met een aparte keuken en eetkamer. Zoals het in het pre-openkeukentijdperk, dus ergens vóór de seventies, was.
Als de sixties en seventies ons iets hebben gebracht, is het wel de informelere manier waarop we ons kleden, gedragen en waarop we wonen. Vrijheid Blijheid, zonder knellende gedrags- en eetcodes of muren.
Maar aan dat tijdperk lijkt, in ieder geval in de woonsituatie, in ieder geval in NYC, nu een einde te komen. De opgegeven reden: Mensen willen weer thuis gasten entertainen.
En in plaats van het kookwerk als deel van het entertainment te beschouwen, zoals de laatste decennia gebeurde, wil men dat deel weer achter gesloten deuren terugbrengen.
Opdat de gasten niet worden geconfronteerd met onaffigheden. Óf met het ingehuurde keukenpersoneel. Entertainen in de ouderwetse zin van het woord. Niet aan het aanrechtblok, maar aan tafel. Zoals het heurt.
Voor dat doel worden luxe appartementen zelfs uitgevoerd met twee keukens – zoals je ook wel in restaurants ziet. Eén werkkeuken (‘dirty kitchen’ genaamd), waar de vaak ingehuurde kok het echte kookwerk verricht en waar zowel de keukengeheimen als geurtjes, geluiden, rotzooi en hitte achter gesloten deuren blijven.
En daarnaast een ‘sociale keuken’, waar de entertaining gastheer of -vrouw in het bijzijn van de curated gasten een laatste sierlijke hand aan het gerecht legt voordat het wordt opgediend. Zo kunnen etensresten en aangekoekt vaatwerk niets afdoen aan de elegantie van het zorgvuldig geplande dinertje.
Samen met de heropkomst van het elegante klassieke dessert, is deze ontwikkeling volledig in lijn met 2016 als Het Jaar Van De Nieuwe Elegantie
Maar… nu het allernieuwste restaurant in onze hoofdstad, Scheepskameel, net is opgeleverd met een opener dan open keuken, rijst de vraag: gaan restaurants binnenkort toch óók de keukendeur weer dichtslaan?

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016.

Lees ook: Avondkoffie gevraagd.