Ja hoor, foodscepticisme!

Roos van Vugt schrijft deze week in De Correspondent over eetprofeten. Tros Radar besteedt een uitzending aan dieetboeken en -goeroes en het Voedingscentrum foodlogt hoe je de voedselgoeroe ontmaskert. Diëtist Karine Hoenderdos publiceert Eet meer! Na o.a. Eetsprookjes van Huib Stam en 77 fabels en feiten over onze voeding van Hans Kraak het zoveelste eetkritische boek met de boodschap ‘Weg met bizarre eetregels en dieetgoeroes’. Ik profetieblogde het vorig jaar al en nu is het zover: 2014 is Het Jaar van het Foodscepticisme.

Zijden hemdje appel; © Marjan Ippel

Zijden hemdje appel; © Marjan Ippel

Daarmee wil ik overigens geen afbreuk doen aan al die individuen die oprecht baat hebben bij een bepaald dieet of een bepaalde eetstijl. Fantastisch dat het helpt. Alleen al het feit dat men bewust bezig is met eten, in plaats van gedachteloos iets in de mond te stoppen, is lovenswaardig.
Ik neem ook geen positie in over wat of wie wel deugt, en wat of wie niet.
Ik constateer enkel dat er een gezond scepticisme ontstaat over gezondheidsdenken en -diëten. Want zodra eetregels en diëten Messiaanse of goeroe-aanse trekjes krijgen, is waakzaamheid geboden.
Bovendien lijkt er een causaal verband te bestaan tussen het verbieden door dieetgoeroes van bepaalde etenswaren en de populariteit ervan: hoe verbodenener, hoe aantrekkelijker (denk: vlees). Dat begon al met Eva en de appel. En dan bereik je dus precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Paradise lost.
Lees ook dit blog van mij hierover.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2014