It’s a kitchen garden out there!

Vorige week stond ik ingeklemd tussen kerktorens op een hoteldak met breedbeeldzicht over het Amsterdams Centraal Station. Ik proefde er van de kardoen en regenboogsnijbiet die chef Chris Naylor van restaurant Vermeer mij van zijn moesdak aanreikte. Vanmiddag liep ik tussen de metershoge glimmende zakentorens van de Zuidas in de nieuwe moestuin van restaurant Bolenius. In de moderne stadsjungle heeft elk urban restaurant straks zijn eigen moestuin. Boven of onder NAP.

De Bolenius-moestuin aan de Zuidas in Amsterdam; © Marjan Ippel

De Bolenius-moestuin aan de Zuidas in Amsterdam; © Marjan Ippel

Eetprofessor Jaap Seidell, die de Bolenius-moestuin mocht openen, zei het nog maar eens – of misschien ook niet helemaal precies. Maar toch wel zoiets: Over een jaar of tien zal 70% van de wereldbevolking in verstedelijkte gebieden wonen en dan wordt het een nog grotere logistieke klus dan het nu al is om al die mensen van vers eten te voorzien. Wie de stadsjungle wil voeden, zal dus bijvoorbeeld het dak op en de parken in moeten, leegstaande kantoren ombouwen tot moespanden en het omgevingswater benutten door er moesvlotten in aan te leggen.
Niet dat je de bevolking kunt voeden van een paar meter dak of vlot. Maar een efficiënter gebruik van de openbare ruimte is onontbeerlijk. En niet alleen voor de voedselproductie zelf, het zal kinderen ook leren waar hun eten vandaan komt, hoe het eruit hoort te zien en hoe het smaakt. Zien groeien doet eten. En dat scheelt weer een hoop welvaartsziektes.
Bijkomend voordeel: je kunt in de urban moestuin gewoon op je stadshakken oogsten.
Restaurant Bolenius, George Gershwinlaan 30 Amsterdam.
Restaurant Vermeer, Prins Hendrikkade 59-72 Amsterdam.