Ik ben een kookboek

Al jaren wordt gespeculeerd over het voorgoed verdwijnen van print. Boeken en magazines zouden uit de tijd zijn en online is de Heilige Graal. Als je alleen al kijkt naar de hoeveelheid food- & restaurantbloggers, zou je inderdaad denken dat het einde der printtijden nabij is. Maar… juist nu is een eigen hardcover kookboek hét hoogste goed voor elke foodblogger.

Inmiddels het tiende kookboek van foodblogger avant-le-hype 'Koken met Karin' Luiten

Inmiddels het tiende kookboek van foodblogger avant-le-hype ‘Koken met Karin’ Luiten

2015 zou weleens het kanteljaar kunnen zijn. Met bijna meer geprinte boeken van foodbloggers dan van old skool kookboekenschrijvers. Een foodblogger die geen contract voor tenminste één, maar liever meer, kookboeken op zak heeft, is maar een halve foodblogger. Geen online CV is compleet zonder old skool geprint kookboek. Geen feestje, of een blogger bekent met rode wangen van opwinding binnenkort met een eigen (kook)boek te komen.
En dat is opvallend. Want begonnen de bloggers juist niet allemaal online, omdat print te beperkt, te traag en achterhaald was? Omdat papier dood was? Online zoveel laagdrempeliger was? En print elitair? Omdat er bij uitgevers en bladen nauwelijks interesse was voor je frisse, nieuwe, laagdrempelige idee als je geen bekende klassiek geschoolde schrijver was?
Zoals vaker bij nieuwe ontwikkelingen, waarbij in eerste instantie de oude garde roekeloos omver wordt geworpen, leidt zo’n opstand uiteindelijk tot een staakt-het-vuren ergens in het midden. Tot een best of both worlds.
Dankzij de food- & restaurantblogger is niet alleen het schrijven over eten en restaurants gedemocratiseerd. Ook gedrukte kookboeken zijn dat. Het gemiddelde kookboek dat nu in print verschijnt, heeft weinig meer van de vaak elitaire standaardwerken van ooit.
Ze zijn lichter van toon, insteek en (vormgeef)stijl. Ze zijn persoonlijker en toegankelijker.
Uitgevers kijken niet meer de andere kant op als het om foodbloggers gaat, maar vechten inmiddels om de rechten van de succesvolste exponenten van de kookblogosfeer. Die ze niet meer als ‘de vijand’ zien, maar juist – hoe contradictoir ook – als de redder van het gedrukte (kook)boek.
Je bent pas een echte foodblogger als het zwart-op-wit staat.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Burgerlijk? C’est cool!