Huevos rancheros of een vidéeke?

Nieuwe horecaconcepten verspreiden zich als schimmels over de aardbol. V&D’s La Place komt met een ‘bakkerij-theater’, en ontbijt- en brunchrestaurants zijn De Nieuwe Helden. Overal kunnen we een gourmetburger bestellen, net als minimaal twaalf uur gegaarde pulled pork. &Samhoud Amsterdam serveert wereldstreetfood, het Conservatoriumhotel doet aan Hongkong & NYC-style breakfasts, en de Vietnamese bánh mì est finalement arrivé à Amsterdam in het pasgeopende Nghia n Nghia Chow! Maar er blijft altijd wat te wensen over.

Vidéeke bij Lion Noir, Amsterdam; © Marjan Ippel

Vidéeke bij Lion Noir, Amsterdam; © Marjan Ippel

De ‘Amerikaanse revolutie’ die zich in de Nederlandse horeca voltrekt, bracht ons de derde koffiegolf en de eierboom. Nog nooit stonden er zoveel eiergerechten op de ontbijtkaart. Weer niet zo héél vreemd, als je bedenkt dat het hele verschijnsel ‘ontbijtkaart’ betrekkelijk nieuw is in de nederhoreca. Buiten de hotelpoorten, dan.
Spiegeleieren en uitsmijters zijn terug van weggeweest en scrambled eggs en eggs benedict (twee geroosterde Engelse muffinhelften met op elk een gepocheerd ei, een klodder hollandaisesaus en eventueel ham) worden steeds gewoner. Maar hét hipsterontbijt du saison is huevos rancheros – een Mexicaans boerenontbijt van gebakken eieren, tomaten-chilisaus, bruine bonen, avocado en rijst, geserveerd op een maistortilla.
En toch… Een gerecht dat al vanaf mijn vroege jeugd  een favoriet was, wil nog maar niet doorbreken. Lion Noir in Amsterdam is één van de weinigen die het vanaf het begin op de kaart heeft: het vidéeke, een kippen- (of nog liever kalfs of anders een champignonnen)pasteitje, bestaand uit een knapperig bladerdeegbakje gevuld met een romige, goed gevulde ragout, met daarop wat peterselie en een bladerdeeghoedje. Simpel en lekker. En daar dan een glas citron pressé bij, graag.
En als ik dan toch bezig ben: van Turkse simit-zaken, waar de ayran (zoute yoghurtdrank) vers gemaakt wordt, kunnen er ook nooit genoeg zijn.