Hi-tech meets de 19e eeuw

Sommige mensen zouden het liefst in een tijdmachine stappen, om zich te laten afzetten in de tijd toen alles nog goed was. Anderen weten wel beter: teruggaan is geen optie (en zo goed wás het ook never nooit) Leren van het verleden en dan vooruit, is de enige optie. En dat is precies wat bijvoorbeeld koffiebranders doen. 

Hi-tech laptop meets old-skool roosteren bij Lot61 Coffee Roasters; © Marjan Ippel

Hi-tech laptop meets old-skool roosteren bij Lot61 Coffee Roasters; © Marjan Ippel

Het is een mooi gezicht om een koffiebrander zijn werk te zien doen. Terwijl de groene bonen heftig ronddraaien in het roosterapparaat, doet hij af en toe het schuifje open en kijkt naar de steeds bruiner wordende bonen die erop liggen. Maar de brander kíjkt niet alleen. Hij luistert ook. Hij legt zijn oor vrijwel op de versgeroosterde bonen en luistert naar het gekraak ervan. En hij herkent die ene ‘crack’ die aangeeft: zo is het precies goed. Exact zoals zijn zelfroosterende voorvaderen dat deden. En toch is de koffiebrander anno-nu geen replica van die uit de negentiende eeuw, ook al zou je dat aan zijn kleding of gezichtsbeharing soms wel denken.
Aan de roosteroven heeft de brander namelijk een laptop verbonden, die in tabellen en grafieken precies schematisch weergeeft hoe het staat met het roosteren. Met de roostertemperatuur, de roostertijd versus de grootte van de bonen, en weet ik wat nog meer. Eigenlijk heeft de brander anno nu die crack helemaal niet nodig om te weten of zijn bonen klaar zijn. Maar toch, het is het gevoel…
High tech meets de negentiende eeuw. Of de achttiende. Of nóg verder terug. Het doet er niet toe: traditie + hi-tech = de ware innovatie.