Hét zomerglas van 2015

We hebben de afgelopen jaren al heel wat voorbij zien komen: de glazen pitcher (AKA karaf), het martiniglas, het oversized bolbuikige en hoogpotige G&T-glas, de mason jar. Niet alleen zomerdrankjes zijn aan trends onderhevig, ook het glas waarin ze worden geserveerd. De drankjeszomer van 2015 laat zich uittekenen in shared glazen bollen mét kraantje of rietjes. Daarin, naast de obligate alcohol, veel soda, ananas en verse gember.

'Bubbled beverage dispenser' van Anthropologie

‘Bubbled beverage dispenser’ van Anthropologie

Al een paar jaar is de glazen pitcher een vertrouwde verschijning op de terrastafel. Gevuld met lokaal bier, homemade sangria of een shared cocktail of longdrink à la de Cuba libre. In Londen zag ik bij veel bars (voorheen pubs) glazen vissenkommen met rietjes erin, bij wijze van deelkaraf (maar soms ook voor enthousiaste solo-innemers).
Deze zomer die qua mode en design een nieuwe versie lijkt te worden van de legendarische Summer of Love, met zware seventies boho-accenten, laat niet alleen typische tiki-bar drinks zien met veel ananas en schijven sinaasappel, maar ook romantische glazen bolbuikige bowls met kraantje en eventueel een kurken stop. En daarin drijft het liefst een hele ananas, inclusief blad, bovenop de deelcocktail.
Ook soda uit de fotogenieke spuit doet het goed op strand, camping, eetdak, boot of terras en in het park. Soda verdunt de alcohol en verleent hem tegelijk een fijne bubbel.
Verse gember wordt vooral in glas of karaf toegevoegd aan non-alcoholische mixdrankjes vanwege de tinteling die zorgt voor een soort alcoholsensatie, zonder het in de zon extra slopende promillage.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Een opgeklopte matchahype?