Heat it Up! Foodtruckverwachtingen

Hij is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Gemeentes leggen zelfs gedoogstroken voor hem aan. En menig gerecht dat er wordt geïntroduceerd, vindt vervolgens zijn weg naar de reguliere horeca. De foodtruck is een bron van eetinspiratie. En het seizoen is weer begonnen. Wat kunnen we aan nieuwigheden verwachten in de zomer van 15?

Bloemkool en ui steaks, binnenkort bij u op een foodtruckfestival; © Marjan Ippel

Bloemkool en ui steaks, binnenkort bij u op een foodtruckfestival; © Marjan Ippel

Na jaren van reglementair afhouden gaf de gemeente Amsterdam begin dit jaar toestemming voor foodtrucks in onder meer het Amsterdamse Bos. Het foodtruckfestival is dan ook het Nieuwe Amusement. Van pop- tot tuinfestival zijn de foodtrucks niet meer weg te denken. En dat komt niet alleen omdat de omgebouwde retrotrucks zo fotogeniek zijn. Foodtrucks en hun chefs vormen een bron van nieuwe gerechten of nieuwe interpretaties van oude gerechten. Die vervolgens vaker wel dan niet door de reguliere horeca worden overgenomen. Vorig jaar was dé foodtruckhit de Cuban sandwich, die je nu regelmatig in de horeca-zonder-wielen tegenkomt. Net als de Vietnamese bánh mì. Wat mogen we dit jaar verwachten aan foodtruckspecials? Een overzicht.

1. Grillen blijft een truckmust. Maar naast groot vlees worden er ook steeds meer groenten als de maiskolf, aubergine en meloen gegrild. Natuurlijk net als het vlees in z’n geheel en nose-to-tail. Verwacht ‘steaks’ van bloemkool en ui, en broodjes pulled green papaya.
2. Bottenbouillon. Ik schreef er begin dit jaar al over. En sindsdien is het hard gegaan met de bouillon van runder-, varkens- of gevogeltebotten. Een ideale bodem voor de rijkelijk vloeiende alcohol op elk festival. En voor die andere festivalhit: de Japanse ramensoep.
3. Coldpressed en koudgezet. Coldpressed is het nieuwe slowjuiced. De koude persmethode behoudt al het goede uit het fruit, de groenten, zaden en noten. Inclusief de smaak. Ook koudgezette koffie of thee, al dan niet alvast gebotteld, kom je steeds vaker tegen op de omgewoelde graspollen. Wie alcohol verkiest, bestelt een koudgeserveerd lokaal gebrouwen biertje.
4. Pelgarnalen & co. Vis was tot nog toe een tikje ondergeschoven kindje op foodfestivals. Ongetwijfeld vanwege de frigidaire uitdaging. Maar pelgarnalen die je met schaal en al verorbert, kunnen van tevoren worden gekookt of gefrituurd. En ook zo fijn: pelgarnalen zijn een heel sociaal deelhapje en dus ideaal voor op festivals. Zeker gedipt in een hipmayonaise met saffraan, mosterd, daslook of nog iets anders.
5. De tosti. Toegegeven, de revival of the tosti begon in een foodhal, maar de nieuwste smaken en combinaties kom je deze zomer tegen op wielen.

Monica Abdoel, auteur van Reizende Sterren over Nederlandse foodtrucks vult aan: ‘Naast het bovengenoemde zien we nog steeds veel bbq en slowcooked. De meloen wordt niet alleen gegrild, maar komt ook in ice-vorm. En er komt een variant op de cubano van vorig jaar: de torta cubana. De Mexicaanse versie. Het tijdschrift Lucky Peach heeft er een mooi artikel over geschreven. En verder: burgers, curry’s, tortilla’s – eigenlijk alle varianten op flatbread. En alle vormen van pulled pork en stoofjes. Maar ook no-waste groente-initiatieven als InStock en Buskruid. Hopelijk komt er daarnaast een Asian streetfood knaller. Coole bentoboxen en noodlesoup. Asian fusion.’

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Van bar naar room.