Haute friet

Veel simpele (straat)gerechtjes worden momenteel op een erepodium gehesen door er een upmarket horecaconcept aan te wijden: van haute dog tot kimchi. De culinaire outlaw friet kent al meer dan een eeuw zijn eigen horeca. Het verhaal gaat dat de eerste friettent al halverwege de negentiende eeuw op de Pont Neuf in Parijs stond. Tijd voor een haute versie.

Frites uit Zuyd: hautes frites at last

Frites uit Zuyd: hautes frites at last

De goudbruin gefrituurde aardappelstaafjes werden nooit gezien als een delicatesse, eerder als een goedkope maagvuller. Iets waar de serieuze horeca zich altijd verre van hield. Zo’n beetje als gebeurde – en helaas nog vaak gebeurt – met koffie: terwijl de haute chef op alle onderdelen van de maaltijd zijn uiterste ambachtelijke lokale best doet, wordt de koffie uit een automaat geperst en de friet uit een plastic zak.
Dat verandert nu eindelijk met Frites uit Zuyd, de gisteren in Amsterdam geopende friet & wijnbar. Waar friet niet alleen met alle ambachtelijke aandacht wordt gebakken en zo het erepodium krijgt dat-ie verdient, maar ook nog een bijpassende bubbel, wijn of bier. Haute friet. Oma Roseken kan tevreden zijn.
Frites uit Zuyd, Ceintuurbaan 113-115 Amsterdam.