Hartige thee, iemand?

In Japan heel normaal: thee van zeewier, specerijen en zelfs vlees. In de States beleeft de zogenaamde savory tea (hartige thee) een hipmoment. Maar is dat dan niet hetzelfde als bouillon, die andere hipdrank du moment voor bij het eten of to-go? Nee. Maar wel minstens zo lekker.

Bouillon of hartige thee? © Marjan Ippel

Bouillon of hartige thee? © Marjan Ippel

Het verschil tussen thee en bouillon is dat de ingrediënten bij die laatste urenlang op lage temperatuur worden gekookt in water. Het levert een vaak troebele drank op. Die vervolgens weer kan worden geklaard tot een heldere bouillon.
In thee, daarentegen, worden de al dan niet hartige ingrediënten getrokken in gekookt, of zelfs in koud water. In dat laatste geval heet het ‘koude infusie’ – een techniek die zowel in thee als in koffie al een paar jaar opgang doet.
En dat niet laten pruttelen op het vuur levert een heldere theekleurige drank op, waarbij de smaaktonen heel anders zijn dan van een doorgekookte bouillon. Bovendien worden er in de hartige thee ingrediënten gecombineerd die misschien in een bouillon niet erg gebruikelijk zijn. Zoals zeewier, kippenvet, brandnetel en eierdooiers.
Op de website van Tasting Table lees ik dat de New Yorkse chef Gabrielle Hamilton van restaurant Prune in haar gelijknamige kookboek een recept geeft voor hartige thee van gekookte-uienresten. David Vandenabeele van New Yorks restaurant Measure Lounge schenkt zijn gasten kippenthee.
En in St. Louis begint chef Gerard Craft de maaltijd met een relaxende brandnetelthee met kippenvet. Hij maakt ook een thee van gerookte houtsnippers die hij vervolgens koud infuseert met kruiden en varkensvet.
Misschien even wennen.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Matcha is het Nieuwe Zwart