Het supermarktlandschap in NL diversifieert in razend tempo. Aan de onderkant stappen de dumpers Palletvoordeel, Budget Food en Gekke Gerrit in waar Aldi en Lidl zijn opgeschoven. Aan de bovenkant ontwikkelen naast Marqt klein begonnen traiteurs à la Stach zich in een haute tegenantwoord hierop tot De Nieuwe Superketens in de traditie van het Italiaanse slowfood-imperium Eataly. Valt er nog iets te leren van China?
In het land waar de straat alles biedt – van Gekke Gerrit-achtige kwaliteit tot de supertop – en waar de klant gewend is zelf de verst mogelijke producten per stuk uit te kiezen door ze aan te raken, te keuren en te ruiken, is er voor supermarkten maar één bestaansrecht: hypervers, hyperdivers, hyperkwalitatief en hyperklantgericht.
Niet zo vreemd dat juist de Franse hyperketen Carrefour zijn Chinese klanten begrijpt. Voor Chinezen en Fransen heeft voedsel een vergelijkbare status. Het kwaliteitsaanbod in de Carrefour die ik bezocht, is gigantisch. Met bovendien eigen bakkerijen die voortdurend prachtige verse waar vrijgeven, tot de perfecte sodacracker aan toe! Met dim sum-makerijen en andere versvoedselbereiders die de hele dag door topkwaliteitmaaltijden afleveren, met een diepvriesafdeling waar de klant de bevroren waar zelf per stuk kan selecteren zonder een hijgerige supermedewerker in de nek, met levende vissen waarvoor hetzelfde geldt.
Kortom, met alles wat de Chinees ook op straat zou kunnen vinden, maar dan gemakkelijk onder één dak en met één kwaliteits- en één veiligheidsgarantie. En vooral dat laatste is belangrijk in een land waar voedselschandalen net zo’n dagelijks verschijnsel zijn als de boodschappen.
En dat is helaas niet alleen in China het geval. Zeker niet als dumpen het Nieuwe Shoppen wordt.