No fucking escape

Sergio Herman droomt van reizen. Van met zijn familie thuis op de bank zitten. En van een simpel eettentje. Sergio Herman droomt. Maar hij slaapt niet. Hij slaapt zelden. Hij kookt. Sergio Herman kookt fucking perfect, of hij kookt niet. Dat zou anders worden na het sluiten van het allesverterende monster dat de chef-kok in de greep hield, zijn driesterrenzaak Oud Sluis. Maar de prachtdocumentaire Fucking Perfect toont dat het monster in Sergio Herman zelf zit. No fucking escape.

Is dit nou fucking perfect of niet?

Is dit nou fucking perfect of niet?

Een beeld uit de docu: Sergio Herman loopt de keuken in. Zíjn keuken waar hij 25 jaar lang 20 uur per dag heeft staan presteren, staan beulen, bloeden en creëren op internationaal culinair topniveau.
Aan het RVS niet zijn eigen witgebuisde koks in de weer met zelfgeplukte zeegrassen, langoustines en/of structuren van citrus. Oud Sluis is inmiddels overgenomen door Sergio’s vijftien jaar jongere broer Michiel die er vandaag zijn eetboutique opent. Daar waar drie Michelinsterren werden verdiend en verdedigd met Sergio’s leven, beleggen nu mannen boterhammen met zalm. Sergio vraagt hoe het gaat. De mannen hadden net een groot probleem: ze wisten niet wat ze op de zalm moesten leggen. Maar ze zijn eruit, hoor: komkommer.
Sergio kijkt. Hij kijkt niet getergd. Niet verbijsterd. Niet afkeurend, noch verdrietig. Sergio kijkt hulpeloos. Alsof hij in een SF-film is beland en geen clou heeft hoe.
Fucking Perfect ís bijwijlen een SF-film, waarin de slapeloze hoofdpersoon het opneemt tegen het grootst denkbare monster: zichzelf. En er is no fucking escape.

Regisseur Willemiek Kluijfhout volgde chef Sergio Herman in het laatste jaar van zijn driesterrenzaak Oud Sluis. Haar documentaire Fucking Perfect over deze achtervolging is vanaf maandag 9 maart te zien in de bioscoop.
In hetzelfde jaar dat Kluijfhout Sergio Herman op de hielen zat, werd de kok ook gevolgd door journalist Mara Grimm. Zij schreef over Hermans laatste driesterrenjaar het boek Desire.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Lees ook: Nouveau-Niçoise