Foodtrends 2018 #7: DE ITS & OUTS

Nog even en 2017 is niet meer. Maar ook: nog even en 2018 gaat van start. In het zevende en tegelijk laatste deel van een Talkin’ Food®-reeks over de foodtrends voor 2018 een tipje van de sluier met de jaarlijkse Talkin’ Food® ITS & OUTS-lijst. What’s hot and what not in het komende eetjaar?

Gourmet soft serve, Rosie’s Amsterdam; © Marjan Ippel

IT

#Specialty oploskoffie. Ook wel: gourmet oploskoffie. Gevriesdroogde ambachtelijk geoogste bean-to-powder koffie. Alleen water toevoegen.
#Pandan in smoothies, ijs, cocktails en patisserie.
#Hibiscus in smoothies, ijs, cocktails en patisserie.
#Mais in smoothies, ijs, cocktails en patisserie.
#Pompoen in koffie, smoothies, ijs, cocktails en patisserie.
#Suikerspin (al dan niet felgekleurd) in/op/om koffie, smoothies, ijs, cocktails en patisserie.
#Yuzu (Aziatische kruising tussen mandarijn en citroen) in koffie, smoothies, ijs, cocktails en patisserie.
#Haute ambachtelijk softijs. Oftewel: gourmet soft serve.
#Zeewier in hartig en zoet.
#Paarse groentes en kruiden: asperges, mais, bloemkool, aardappels, basilicum…
#Gefrituurde pickles.
#Tutti frutti revisited.
#Functional mushrooms (functionele paddenstoelen) zoals chaga.
#De Japanse schimmel koji door het eten: umami in het kwadraat.
#Bagna cauda.
#Georgische khinkali (dumplings).
#Haantjes, bokjes en andere miskende (lees: normaal door de shredder gejaagde) dieren op het bord.
#Klassieke platte restaurantborden.
#Tafelkleden en textielen servetten.
#Klassieke restaurants die al decennia bestaan.
#Tafelbereidingen, zowel klassieke als nieuwe.
#(Natural) winebars.
#Indiase wijn.
#24/7 citysupermarkten.
#Specialty fooddelivery, zoals Bready die dagelijks vers brood levert.
#Eenmalige cobrews en andere samenwerkingen tussen brouwerijen, merken, koffiebranders etc.
#Gestoomd eten in restaurants. En restaurants die specialiseren in gestoomd eten, zoals The Steam Room in Amsterdam. Ook met dank aan de opkomende X’ian keuken.
#Food$afety en Foodwa$te=Big Foodbu$ine$$.
#Dynamic pricing in restaurants, zoals bij hotels, vliegtuigen, Ubertaxi’s en elektronica.
#Vooraf betalen voor je restaurantreservering.
#Maaltijddrinks.
#Restaurants open na middernacht.
#Eén gerecht eten in een restaurant in plaats van gangenlang aan tafel zitten.
#Intieme tables d’hôtes bij sterrenchefs.
#Nog steeds alles met ei. Mac and cheese pizza mét ei, iemand?
#Carbs (pasta, noedels, brood, pizza).
#Duits zuurdesembrood.
#Alcoholvrij craftbeer.
#Bagels & co.: de (Nieuwe) Joodse keuken.
#Brown food (#brownfood).
#Alcoholvrij, Midden-oosters, kefir en vegan (o.a. plantaardige melk in de koffie) go mainstream.
#Foodbestemmingen: Dublin, Madrid, Buenos Aires, Bogota, San Diego, Taipei, Seoul, Kopenhagen. En Londen is definitief het nieuwe NYC.

(On Their Way) OUT

#Granaatappelpitjes over alles.
#Gojiberries en ander superfood waarvan we de namen alweer vergeten zijn.
#Quinoa over/door/in/op alles.
#Vast voedsel eten met een lepel.
#Zwaar alcoholhoudend craftbeer.
#Meat-centric denken.
#Avocado.
#Bowlfood.
#Bowls.
#Smoothiebowls.
#Stevia.
#Logo’s en tattoos met gekruiste (slagers)mes en (steak)vork.
#Een ambachtelijke hamburgerketen openen.
#’De Nieuwste Hotspot’.

Alleen (noedel)soep & co. in een bowl svp; © Marjan Ippel

Dit is deel #7, het laatste in een reeks over de foodtrends van 2018.

Lees ook deel #1: Food=Eatertainment, deel #2: Nouveau Faux, deel #3: Haute Vegan, deel #4: Itasia meets NoMed, deel #5: Eat Sleep Love Repeat, en deel #6: En dan nog dit.

Tekst & Beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2017-2018.

Teksten en beelden mogen enkel worden overgenomen na toestemming door en onder vermelding van Marjan Ippel en Talkin’ Food®.