FOODTRENDS 2018 #2: NOUVEAU FAUX

2017 is nog niet voorbij, of we kijken foodtrendsgewijs alweer over de jaargrens heen naar 2018. Wat volgt de All-nighters, Foodnomades & Goth Lattes van 2017 op? Deel #2 in een Talkin’ Food®-reeks over de foodtrends voor 2018: horeca-interieurs go Nouveau Faux.

Restaurant Bodon in Amsterdam; © Entree Magazine

Eerst de jaarlijkse disclaimer: Foodtrends beginnen niet op 1 januari van het nieuwe jaar. Noch hebben ze 31 december als uiterste houdbaarheidsdatum. Foodtrends deinen over de jaargrenzen heen mee op de golven van maatschappelijke, sociale, economische en culturele ontwikkelingen. Als lichtboeien in een zee van veranderingen.

#2 NOUVEAU FAUX

Geloof mij: fun, luxe en genieten worden de belangrijkste steekwoorden van het foodjaar 2018.

Ook in de nieuwe horeca-interieurs staan deze begrippen centraal. Vooral in over-the-top post luxury decors met een grote WOW-factor. Dit na de afgelopen magere (crisis)jaren van pallets, brandhout, tweede-hands bankstellen van de straat, afgebikte bakstenen muren met wandbrede graffiti en seventies hangplantjes.

De horeca-interieurs van 2018 zijn groots, overweldigend en zwaar luxe op z’n eighties. Met Noufaux Riche-materialen als messing, bladgoud, (faux) fur en leer. Uitgevoerd in bronskleuren of vuile pastels als (oud)roze en babyblauw, en afgemaakt met zware tapijten, ingelegd marmer, kroonluchters en textiele wandbekleding.

Van Nacarat en SushiSamba tot MamaKelly, Bodon, hotel TwentySeven (alle in Amsterdam), en The Harbour Club in Vinkeveen: Eighties televisieserie Dynasty is back with a vengeance!

Maar in het kielzog van alle terugkerende glitter & glamour, komt ook duurzame luxe en glam komt op. Voorbij zijn de interieurs met verantwoorde, maar sleets ogende recycled junk. Ook recyclen krijgt een luxe, rijk en designy uiterlijk, zoals in circulair restaurant Circl in Amsterdam. Want waarom zou duurzaam, fair en verantwoord sjofel moeten zijn?

In navolging van alle altofoods die onder meer vegans op de markt brengen als alternatief voor dierlijke producten, komt nu ook een stroom aan altomaterialen op: faux in de zin van ‘nep’, en in dit geval dus goed. Want ter vervanging van dierlijke materialen als leer, of uit duurzame overwegingen om daadwerkelijk alles van een plant of van een ander basismateriaal te gebruiken. Na nose-to-tail en root-to-leaf in food, nu dus ook in (horeca)interieurs.

Materialen als ananas-, vissen- en zeewierleer doen niet onder voor kalfsleer (ook niet als je ze aanraakt). En bijvoorbeeld de designstoelen van oude koelkasten van Dirk van der Kooij misstaan niet in een museum. Noch in de horeca.

Totomoxtle

Tijdens Dutch Design Week 2017 won de in Mexico opgegroeide Fernando Laposse de eerste Future Food Design Award met zijn project Totomoxtle. Hij ontwikkelde een nieuw materiaal van de schillen van de 62 soorten mais die Mexico rijk is. Die worden platgemaakt en gebruikt als fineer ter afwerking van bijvoorbeeld muren, vazen en meubels. Mexicaanse maisboeren verdienen via deze root-to-leaf-benadering ook aan het bladafval. Sociale, duurzame materialen met een luxe uiterlijk.

Wie had dat kunnen denken? Het ooit zo spilzieke Dynasty goes duurzaam.

Dit is deel #2 van een reeks over de foodtrends van 2018.
Lees ook deel #1: Food=Eatertainment.

Tekst: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2017-2018 | Beeld: © Entree magazine en Totomoxtle.

Teksten mogen enkel worden overgenomen na toestemming door en onder vermelding van Marjan Ippel en Talkin’ Food®.