Foodtrend: Slow Aging

We kennen het verhaal van de zogenaamde Blue Zones, een vijftal streken op aarde waar de bevolking gemiddeld aanzienlijk ouder en vooral fitter oud wordt dan elders. Hoofdoorzaak: het voedingspatroon. Ook buiten deze zones poogt men dit succes-volle leefpatroon te kopiëren. Want fit en rimpelloos de honderd halen is wereldwijd het nieuwe ideaal. Is slowfood het antwoord op fastfood, slow aging is dat op fast living.

Sardijnse tomaten, voor al uw slow aging; © Marjan Ippel

Sardijnse tomaten, voor al uw slow aging; © Marjan Ippel

De mensen die leven in de vijf Blue Zones behoren statistisch gezien tot de oudsten ter wereld. Het gaat dan om de eilanden Okinawa (Japan), Sardinië (Italië) en Ikaria (Griekenland), het schiereiland Nicoya (Costa Rica), en de stad Loma Linda (Californië, USA) – maar in die laatste gaat het wel alléén op voor zevendedagsadventisten. Op Okinawa wonen relatief de meeste centenarians (honderdjarigen) ter wereld.

Tuinbonen, noten & rode wijn

Na uitvoerig vergelijkend onderzoek bleken de blue zone-bewoners de zes volgende karakteristieken gemeen te hebben:
• Familie vóór alles
• Niet/weinig roken
• Semi-vegetarisme – voornamelijk planten, een beetje vis en nog véél minder vlees
• Matige lichaamsbeweging de hele dag door, bij voorkeur buiten op het land of in de moestuin. En dus niet even een uurtje pieken in de sportschool
• Sociaal engagement tussen mensen van alle leeftijden
• Hoge consumptie van peulvruchten

Er zijn ook regionale verschillen. Op Sardinië consumeren ze bijvoorbeeld veel tuinbonen en olijfolie en drinken ze graag rode wijn, op Okinawa behoren soja, kurkuma en vis tot het basisdieet, en de Zevendedagsadventisten in Californië kraken veel noten, eten volkoren producten en bidden. In het kort: Eat, Pray, Love.

De ideale vakantie!

Op basis van bovenstaande groeit ook buiten deze vijf zones een slow aging-beweging die vooral het eet- en bewegingspatroon kopieert teneinde fit de honderd te halen (en daar voorbij…). Dat gaat van genoeg water drinken, voldoende vitamines B, C, D en E, vetzuren en gezonde vetten tot je nemen, en oppassen met suikers en koolhydraten, tot je brein fit houden door je lichaam fit te houden, en je hormonen in balans houden door middel van happy thoughts. Wederom kort door de bocht: Slow Food + Slow Living = Slow Aging.

Alles bij elkaar (family time, buitenleven, matige lichaamsbeweging, zonnetje, hummus, glaasje rood, gegrilde sardientjes…) klinkt slow aging behoorlijk als De Ideale Vakantie! Met deze happy thought stuurt Talkin’ Food® iedereen graag de zomer(vakantie) in.

Meer lezen over slow aging kan in The Washington Post. En op Treehugger.

Tekst & Beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2018.

Lees ook: Foodtrend: Fine Casual.