Foodtrend: Healthy Sinning

We willen gezond. We willen fit. We willen slank. We willen soepel. We willen zondigen. Welk statement hoort niet in dit rijtje thuis? Mis! Ze horen er anno nu allemáál in thuis. Vooral wat betreft ons eten leven we daarom in een voortdurende spagaat. Maar er is hoop: gezond eten en zondigen pogen geen twee tegenstanders meer te zijn, maar de handen inéén te slaan. Niet óf-óf, maar én-én!

Kriekentaart; © Marjan Ippel

Kriekentaart; © Marjan Ippel

Gezond en lekker waren lang elkaars vijand in eten. Óf iets was gezond óf iets was lekker. And never the twain would meet.
Lang aanvaardden gezondheidsridders dan ook hun lot: wie gezond wil zijn, moet vies eten. Niks aan te doen.
Maar een nieuwe generatie weigert zich daar nog langer bij neer te leggen. Waarom mag gezond niet lekker zijn? En andersom? Wie bepaalt dat?
Niemand, zo bleek. Of iedereen. En vooral zijzelf. En sindsdien is het hek in deze DIY-tijden van de dam. De zoektocht naar gezond én lekker is niet meer te stuiten. En ontdekking na ontdekking wordt gedaan dat the twain wel degelijk can and will meet.
Toch, ook al zijn we met z’n allen heel hard bezig om gezond te eten en te worden, tegelijk zijn er nog nooit zoveel vleesrestaurants geweest en doen frituurgoederen meer dan goede zaken.
Het is alsof we elke morgen tegen ons spiegelbeeld zeggen: vandaag lukt het. Vandaag gaan we de hele dag gezond. En dat lukt ook een tijdje. Maar tegen de avond zijn we zo moegestreden – want enkel gezond eten is een strijd – dat we ons vrijwillig overgeven aan de hamburger of de haute dog, en vooruit ook een zak friet. Morgen weer een dag.
Maar ook dat kan anders: met gezonde alternatieven. Zoals voor suiker. Waarvan het bepaald níet smakelijke stevia dan weer een slecht voorbeeld is – alle begin is moeilijk. En alternatieven voor vet. Ook niet altijd een succes, maar het gaat steeds beter. Alternatieven voor tarwe. Alternatieven voor vlees. Alles passeert de revue.
We leren steeds beter hoe we twee geloven op één kussen zonder de duivel ertussen kunnen laten slapen. Er is hoop. Zelfs als we zondigen. Mits het blijft bij gezondigen.
En dan vergeten we maar even dat het begrip ‘gezond’ zelf aan voortdurend veranderende inzichten onderhevig is. Wat vandaag gezond is, is morgen zondig.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2014

Meer foodtrends hier.