Food=Travel

Eten is een culturele daad. Vergelijkbaar met museumbezoek of reizen. En op die reizen dan weer net zo’n cultureel hoogtepunt als het beklimmen van pakweg de Chinese muur. Meer dan wat ook toont eten de weg die volkeren al dan niet vrijwillig over de aardbol hebben afgelegd, overal als Kleinduimpje kruimels achterlatend. Die vervolgens uitgroeiden tot nieuwe ‘lokale’ gerechten, in een eeuwige lijn door de geschiedenis. Food=Travel, aldus de Talkin’ Food® kerstrede 2016.

Dakfarm van Gotham Greens, NYC; © Marjan Ippel

Dakfarm van Gotham Greens, NYC; © Marjan Ippel

In New York zetten we onze tanden in een bagel schmear, maar met evenveel gemak laten we er een kom Japanse ramennoedels of Hawaiiaanse poke klaarmaken.
Terwijl we in Tokio Franse patisserie nuttigen ter begeleiding van onze Spaanse cortado van Costaricaanse koffiebonen of een Belgisch geïnspireerd craftbiertje.
We zijn wereldeters, net als we wereldreizigers zijn. En we beperken ons op reis allang niet meer tot de daar geldende keuken, of tot gerechten die we thuis niet kunnen eten.
De restaurantscenes zijn wereldwijd zo naar elkaar toe gegroeid, dat we inmiddels vrijwel overal alles kunnen eten. Met hooguit kleine lokale verschillen.
Wat trekt ons aan in de Chinese pork buns van de Koreaanse New Yorker David Chang? In Amerikaanse donuts in Seoul? Caesar salad in Shanghai?
Misschien wel dat al dit soort gerechten in zichzelf een verbinding van verschillende werelden, volkeren en culturen zijn. Neem nou de Caesar salad, in 1924 bedacht door de Italiaanse immigrant Caesar Cardini in zijn nieuwe thuisstad San Diego, USA.
Of neem de Chinese dumpling jiaozi waarvan er in heel veel landen soortgelijke varianten bestaan: in Japan de gyoza, in Oekraïne de varenyky en in Polen de pierogi, bijvoorbeeld.
Niet voor niets is veel ‘nieuw’ foodlingo eigenlijk een eetterm uit een ander land. En legt het hap voor hap de weg bloot die een gerecht over de aardbol heeft afgelegd.
Food=altijd al Travel geweest. En dat maakt eten zo mateloos interessant. Omdat het volkeren in zich verbindt en aan elkaar verbindt.
Wat je eet, is waar je bent geweest. En duizenden mensen voor jou. In een eeuwige lijn door de geschiedenis.
Amen.

Talkin’ Food®=Talkin’ Travel.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016-2017

Lees ook: Het foodlingo van 2016