Foodlingo: Vaportini

De historie van het samensmelten van twee reeds bestaande eet- of drinktermen tot één nieuwe is al aardig lang. Hoogtepunt was ongetwijfeld de cronut, een samentrekking van donut en croissant, waarmee bedenker Dominique Ansel wereldfaam verwierf. Nu is er de Vaportini, inderdaad een samentrekking van vaporiseren en de populaire cocktail Martini.

De Vaportini is geen nieuwe cocktail op de kaart, maar een cocktailtool. Met voor cocktails (en lang niet meer alleen die) het onmisbare showelement. Want dat ostentatief shaken, stirren, muddlen en roken van de cocktail heeft niet alleen met de smaak te maken, ook met het oog.
Vandaar de Vaportini, waarmee je je cocktail niet old skool opslurpt. In plaats daarvan inhaleer je de mixdrank, doordat-ie wordt verhit en zodoende verdampt, oftewel: vaporiseert. Ergo de naam.
De Vaportini bestaat uit een ‘custom-etched’ glas, een glazen bol met gaatje voor het bijbehorende glazen rietje, een minitrechter om de alcohol in de bol te gieten en een houder.
Giet de flink alcoholhoudende (mix)drank in de bol. Doe een brandend waxinelichtje onderin het glas, leg de houder op het glas en daarop de bol met erin het rietje. Wacht zo’n vijf minuten om de drank voldoende te verhitten opdat-ie verdampt, en inhaleer.
Volgens de website van de aanbieder, waar de showstopper voor zo’n 40-50 dollar ook te koop is, voel je de euforische en relaxerende werking onmiddellijk. En dat ‘zonder de carbs en calorieën van een normale cocktail’. Wel de lusten, niet de calorische lasten, dus.
Zou je met deze glazen bol nou ook foodtrends kunnen ‘voorspellen’?