Foodlingo: Temakeria

Zoals elke Talkin’ Food® lezer weet, zijn one-trick pony’s winkels, restaurants en bars die zich specialiseren in één gerecht, product of ingrediënt. Bijna vijftien jaar nadat de eerste rijstpuddingbar in NYC opende, is de culinair eenkennige uitgegroeid van nouveauté tot een onmisbare klassieker in het huidige eetlandschap. En er komen er nog bijna dagelijks bij. Zoals de temakeria, de bar voor handgerolde sushi rolls.

En dit zijn temaki; © Marjan Ippel

En dit zijn temaki; © Marjan Ippel

Zoals bekend, stort de sterrenchef zich wereldwijd begerig op het fastfood. En daarbij beperkt hij/zij zich niet tot de snelle hap uit eigen land. De Italiaanse chef specialiseert zich in frites, de Hollander in Chinees en de Fransman in de Duitse brezel. Bijvoorbeeld.
Niet zo vreemd dat het geen Japanner is die de nieuwste one-trick pony in NYC introduceerde, de temakeria. In naam een verbastering van het single product ‘temaki’ en Italiaanse one-trick pony’s als ‘pizzeria’ en ‘vermutería‘. Zou de naam een Japanse uitgang hebben gekregen, was het zoiets als Temakiya geworden, waarbij ya staat voor ‘barretje’. Denk: Izakaya.
Maar de New Yorker Chris Yaeckle, voormalig chef bij het Italiaanse Ai Fiori, ex-souschef bij het Japanse Morimoto en patron-chef van het eveneens Italiaanse All’Onda maakte met Uma Temakeria in de New Yorkse wijk Chelsea een naamfusion tussen de twee grote liefdes van zijn culinaire leven.
Ook in de receptuur van zijn temaki, oftewel Japanse handgerolde sushirollen, is hij niet strikt trouw aan de Japanse stijl. Van spicy mayo, romige miso, edamame hummus en pickles, tot tempura crunch vind je op/in/tussen zijn in zeewiervellen gerolde rijst.
Inmiddels openen er meer temakerias in New York. Waaronder Domodomo die zelf beweert de eerste te zijn, en heel wat delicatere toppings verwerkt dan in de gemiddelde California roll gebeurt. Zoals dee Amerikaanse variant heet waarin mayo nogal eens de hoofdrol speelt. En Californische avocado.
In plaats daarvan lepelt Domodomo op z’n temaki schuim van kabocha (winterpompoen) en chocolade kabayakisaus (die zonder de chocola traditioneel de vaste partner van ontgraatte en in rechthoeken gesneden vis is).
En de populariteit van de temakeria is groeiende. In NYC, zowel als in Tokyo, Seoul, Londen en LA – aldus Foodrepublic.com.
De eerste Nederlandse temakeria is al gespot, in de Foodhallen in Amsterdam en Fooddock in Deventer: Meneer Temaki. En sinds foodtrends hier sneller worden opgepikt dan een gemiddelde verkoudheid, zal het vast niet lang duren voor er meer zijn.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier.