Foodlingo: spam musubi

Hawaii, het eiland in de Grote Oceaan, beleeft momenteel zijn culinaire fifteen minutes of fame in de States. Met gerechten als poké en drankjes als kavatea. En met Spam musubi. Een omusubi-variant waarin geen tonijn, zalm of welke andere vis wordt gebruikt, maar Spam. Dit gekookt varkensvlees uit blik is bij ons bekend van de klassieker macaroni-Spam-en-kaas.>>>>

Te koop bij de 7-Eleven supermarkt op Hawaii: Spam musubi; © 7-Eleven Hawaii

Te koop bij de 7-Eleven supermarkt op Hawaii: Spam musubi; © 7-Eleven Hawaii

Terwijl bij ons Spam in de jaren zeventig vrijwel uit de macaroni en de winkels verdween, houden Hawaiianen tot op de dag van vandaag van dit gekookte varkensvlees uit het karakteristieke blikje, welks merknaam gelijk staat aan het product.
Spam is er een delicatesse die door de soep en stoofpotten gaat, maar ook voor ontbijt, lunch en diner wordt geserveerd. Volgens een Amerikaanse site eten Hawaiianen meer Spam dan wie ook ter wereld, zo’n twaalf blikjes per persoon per jaar.
Als to-go snack doet het houdbare product het extra goed. Met dank aan de Japanse roots van veel van de eilandbewoners wordt een in de koekenpan gebakken snee Spam met eventueel een plak omelet op een blok rijst gelegd, waarna alles in de traditie van de Japanse omusubi (bij ons beter bekend als onigiri) wordt omwikkeld met een vel nori (zeewier). Het resul-taat ontbeert wel het karakteristieke lachende gezichtje en de driehoekige vorm van de gemiddelde onigiri.
Spam musubi wordt gegeten als sandwich en is op Hawaii overal te koop – van de 7-Eleven supermarkt tot de schoolkantine. Wie Hawaii heeft bezocht en dit niet heeft gegeten, heeft het eiland niet werkelijk belééfd.
Een veel gekocht souvenir van het eiland is de musubi press, een perspex malletje waarin de rijst, Spam en nori worden gelegd en samengeperst tot één portie Spam musubi.
Spam musubi is bepaald geen nieuw gerecht, maar dankzij de groeiende populariteit in vooral Noord-Amerika van de Hawaiiaanse keuken – met gerechten als poké en drankjes als kavatea – en met dank aan een stel voorlijke Noord-Amerikaanse foodtrucks, krijgt ook dit gerecht nu een boost.
Onigiri wordt bij ons onder meer geserveerd in het zojuist geopende Formocha Tea & Comfort Food. Maar vooralsnog worden we in Nederland nog niet kapot ge-Spamd met Spam musubi.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016

Meer foodlingo hier