Foodlingo: Poutine

Al jaren valt in Amerikaanse foodmags te lezen over de opkomst van de ‘kapsalon-avant-la-lettre’, poutine. Een traditioneel Canadees gerecht van friet, hele jonge (Cheddar)kaas en gravy (jus). Zoals frieten aan deze kant van de grote plas upmarket gaan met bedekkingen van foie gras tot pulled papaya, beleeft poutine culinaire hoogtijdagen in Canada en de States. Een onder Gruyère, schnitzel, sauzen en andere culinaria bedolven festivalhit, deze fries with benefits!

Ook voor de poutine begint het allemaal met friet. Hoewel...; © Natasha Tastachova

Ook voor de poutine begint het allemaal met friet. Hoewel…; © Natasha Tastachova

Poutine is misschien in Drummondville, of misschien ook wel in een heel andere Canadese plaats, ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. En het groeide in korte tijd uit tot een nationaal gerecht. Het hoge troostgehalte van het geheel was daaraan onge-twijfeld debet.
Sommigen gaan zelfs zover om poutine een religie te noemen. Onder hen Gregory Hubert van Smoking BBQ bij het Canadese Bromont.
En een religie lijkt het, als je ziet met hoeveel toewijding het gerecht niet alleen wordt gemaakt, maar ook telkens verfijnd. Er bestaan complete poutinecompetities die het gerecht tot steeds grotere hoogtes stuwen. De belangrijkste, The Golden Fork Award, wordt in vermeende bakermat Drummondville gehouden op het jaar-lijkse Festival de la Poutine, dat afgelopen weekend haar achtste editie beleefde.
Daar maken gerenommeerde restaurantchefs eigen versies, zoals de Alpine poutine met raclette en Gruyère. Of de dessertpoutine, met in plaats van aardappelfriet appeljulienne, jus en gezouten caramel. Binnenkort ligt zelfs een diepvriespoutine in de Canadese super-marktschappen.
Ook in de States groeien populariteit en variëteit van de poutine heel snel. Het lijkt daar de Amerikaanse variant op wat in Engeland loaded fries is gedoopt en in ons eigen land kapsalon. En ook daar verovert het de festival-, zowel als de restaurantscene.
Ondanks de komeetstatus in foodtrendpionier de States bleef poutine bij ons de Grote Onbekende. Zou het, nu het Europese culinaire klimaat momenteel zo fries-with-benefits-vriendelijk is, dan eindelijk lukken om de Grote Oversteek te maken?

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier.