Foodlingo: Patatzout

Het is geen geheim dat ik fan ben van patat, ook wel friet. Goudkleurige, knapperig in olie of (nier)vet gebakken aardappelstaafjes maken mijn dag goed. En nu patat eindelijk tot hipfood is verheven kan ik mijn geluk helemaal niet op. Toch miste er nog één ding in mijn leven. Maar dat heeft zoutsommelier Jeroen van Wieren van De Zoutkamer in Amsterdam opgelost: patatzout. Want je kunt echt niet zomaar elk zout op de friet strooien.

3 natuurlijke zouten=1 patatzout; © Marjan Ippel

3 natuurlijke zouten=1 patatzout; © Marjan Ippel

Net zoals je voor het bakken van de perfecte frieten niet willekeurig elke aardappel kunt gebruiken, noch elke bakmethode óf vet, zo kun je op je ideale patat ook niet zomaar elk zout strooien.
Jozozout, bijvoorbeeld, het meest gebruikte zout in de patatscene, smaakt te dominant zout. Bovendien plakt het niet goed op de friet, is het geraffineerd en bevat het bijvoorbeeld toevoegingen als antiklontermiddel.
Salinator Jeroen van Wieren ontwikkelde een 100% eerlijk gewonnen, ongeraffineerd natuurlijk fairtrade zout, gebaseerd op toevoegingsvrije zoutvarianten waarin alle mineralen en spoorelementen nog aanwezig zijn. Na mengen, proeven en nog meer mengen kwam hij tot de ideale melange van drie steen- en zeezouten afkomstig uit de Kalahariwoestijn en Frankrijk.
Patatzout heeft een niet te overheersende zoute smaak, een variërende korrelgrootte en kleurnuance – van wit tot grijs – en blijft dankzij het juiste vochtgehalte goed op de frieten plakken. Veel wilde zouten zijn van nature wat grof van korrel, daarom liet Van Wieren zijn patatzout fijn genoeg gemalen om gemakkelijk door de gaatjes van de klassieke cafetariazoutstrooier te glijden.
Het zout doet het gelukkig niet alleen goed op patat, maar ook op gebakken aardappels, Hasselbackspotatis en andere al dan niet aardappelgerechten.
Patatzout. Dat niemand daar eerder op is gekomen!

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier.