Foodlingo: oerei

Aan de marktdiversificatie van het simpele kippenei lijkt nog geen einde te komen. We kenden al het maisei, omega-3 ei, rondeelei en bijvoorbeeld het zorgei (pardon: GIJS-ei). Maar nu een ei er ook healthwise weer helemaal bij hoort, is er plaats voor nog meer soorten. Zoals het vorige week geïntroduceerde oerei. Van een soort paleokippen die niets eten wat hun oma niet zou herkennen als kippenvoer.

Het oerei komt van een kip die niets eet wat z'n oma ook niet at; © Marjan Ippel

Het oerei komt van een kip die niets eet wat z’n oma ook niet at; © Marjan Ippel

Op de agrimarkt in Goes werd-ie gelanceerd, het oerei (#andersomliner). Gelegd door kippen die zijn gevoed met hun eigenste oerdieet, namelijk insecten.
Want denk maar niet dat kippen in de oertijd soja aten. Nee, levende insecten moesten ze eigenhandig zien op te scharrelen. En naar dat oerpaleodieet gaan ze nu weer terug.
Om preciezer te zijn: de moderne oerkip krijgt niet zomaar een insect voorgeschoteld, maar larven van de zwarte soldaatvlieg.
Niet dat je dat afziet aan het ei zelf. Maar omdat kippen dus oorspronkelijk insecteneters zijn, proef je het uiteindelijk wel, volgens oerkippenboer en oerinitiatiefnemer Leon Janssen uit Schore.
De kippen worden namelijk gelukkiger van dierlijk eiwit en van het aldus terugkeren naar hun roots, zegt hij. Zij eten nu weer wat hun oma zou herkennen als kippenvoer, precies zoals eetgoeroe Michael Pollan het voorschrijft.
Ander voordeel is dat de kip geen sojavoer meer nodig heeft, zoals de meeste andere kippen nog wel. En dat is duurzamer, want de insecten komen uit Nederland en binnenkort zelfs van Janssens eigen erf, in plaats van dat het voer moet worden ingevlogen uit sojaproducerende Zuid-Amerikaanse landen.
Volgens de bedenkers Agrifirm, Leon Janssen en insectenkweker Protix, is dit een eerste stap in het introduceren van insecten in de voedselketen. Er wordt al jaren gesproken over koeien- en zelfs kattenvoer op basis van insecten, maar dat schijnt nog niet erg op te schieten.
Daarom hebben de oerkippen nu de primeur. En als de larven zich dan ook nog eens kunnen voeden met rot fruit uit de lokale supermarkt, is het duurzame oereitje helemaal rond… ovaal.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016

Meer foodlingo hier.