Foodlingo: Nude shopping

Zoals elke marketeer weet, doet een tikje uitdagend lingo wonderen voor een product. Zeker in deze vluchtige social-mediatijden. Het verpakkingsloos aanbieden van groente en fruit dat de biologische supermarkt Wholefoods al ruim een decennium doet, gaat nu de wereld over als ‘nude shopping’ of ook wel ‘food in the nude’.

Naakte wortels onder ijs in een Newyorkse supermarkt; © Marjan Ippel

Naakte wortels onder ijs in een Newyorkse supermarkt; © Marjan Ippel

De hoog en vooral strak geometrisch opgestapelde onverpakte groentes en fruit bij een Wholefoods-filiaal zien er altijd weer indruk-wekkend uit. Zo’n decennium lang leek de Amerikaanse biologische supermarkt een monopolie op dit verpakkingsloze verschijnsel te hebben. Pas nu pronken ook andere supermarkten, binnen en buiten de VS, met dergelijke ‘naakte’ stapels waarmee de hoeveelheid onnodige verpakkingsmateriaal flink wordt gereduceerd.

Food in the nude

Onverpakt aanbieden geeft een verse en aantrekkelijke aanblik, maar volgens een artikel in de New Zealand Herald drijft het naakt uitstallen ook de verkopen van AGF flink op. Met wel 300 procent, zo blijkt uit cijfers van de Nieuw-Zeelandse supermarktketen New World die nog niet zo lang geleden tot deze vorm van verpakkingsloos aanbieden overging: food in the nude.

Hygiëne

Ook in Nederland wordt al jaren geëxperimenteerd met verpakkingsvrije winkels. Tot nog toe vooral met droge niet-bederfelijke waar, waarvoor de klant zelf een drager mee moet nemen. Dit gebeurt vooralsnog met wisselend succes, onder meer vanwege problemen met de hygiëne en de strenge regelgeving. Bij veel groente en fruit bleef daarom het plastic omhulsel bestaan.

Dry mist

Duurzame high-tech oplossingen komen supermarkten de laatste tijd te hulp. Zoals het dry-misting systeem, waarbij groentes en fruit door een ‘droge’ vochtnevel langer vers blijven. Dit systeem is inmiddels onder meer – al dan niet in een testfase – ingevoerd in diverse winkels van Albert Heijn. Voor wie zo’n systeem nog wat te kostbaar is: ik zag in supermarkten ook een variant waarbij de groentes – net als zeevruchten en vis – naakt op en onder een dekentje van ijsgruis werden gevleid.

‘The Next Big Trend’

‘Groentes bestaan voor 90 procent uit water en studies tonen aan dat bemiste producten er niet alleen beter uitzien, maar ook hun kleur, textuur en vitaminegehalte beter behouden,’ lees ik in het door New World gesponsorde artikel in de Nieuw-Zeelandse krant. Het stuk eindigt met de verwachting dat ‘nude shopping’ The Next Big Trend is.

Nude fruit

Dat zou een prachtige stap richting een duurzamere supermarkt zijn. Maar even over die term. Naakt winkelen? Oké, ‘food in the nude’ klinkt wat omslachtig, maar wie ‘nude shopping’ googelt, treft vooral plaatjes van mensen die in hun nakie boodschappen doen. Waren ‘nude veggies’ geen optie? Of ‘nude fruit’, met als extra marketingvoordeel binnenrijm? Of waren die termen door slimme voedingsmerken reeds geregistreerd?

Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2019.

Meer foodlingo vind je hier.