Foodlingo: Latke Party

Het is weer die tijd van het jaar: de tijd van latkeparty’s. Tussen 7 en 14 december a.s. wordt namelijk het jaarlijkse chanoekafeest gevierd, het joodse ‘feest van de lichtjes’. En daar horen, naast gevlochten challahbroden, latkes/latkas bij. En tegenwoordig ook hele latkeparty’s. Misschien (nog) niet echt hier in Nederland, maar dan toch wel in latkecity no. 1: New York. Waar de koosjere aardappelpannenkoek zelfs het hele jaar door op de restaurantkaart staat.

Latke bij Hoffy's Antwerpen; © Marjan Ippel

Latke bij Hoffy’s Antwerpen; © Marjan Ippel

In het Hebreeuws heet de latke levivot. Het is een koosjer in hete olie gebakken koekje van geraspte aardappel, bloem en ei, dat met kleine onderlinge variaties in heel Oost- en Midden-Europa op tafel verschijnt. Ook de Zwitserse Rösti en de Duitse Reibekuchen zijn eraan verwant.
In de Asjkenazische keuken van West-, Oost- en Midden-Europese joden worden latkes van oorsprong gegeten tijdens het achtdaagse chanoekafeest. Ook wel het ‘feest van de lichtjes’ dat dit jaar van 7 t/m 14 december wordt gevierd als herinnering aan ‘het wonder van de olie’ tijdens de opstand van de joden tegen de Grieken.
Hoewel bij ons de aardappelpannenkoekjes vooral tijdens chanoeka worden gegeten, behoren ze in steden als New York inmiddels tot het culturele erfgoed. En zijn ze met appelmoes of mieriksworteldip ook buiten chanoekatijd trending topic. Er zijn daar zelfs hele latke-restaurants.
Het nieuwste is echter om tijdens chanoeka een heuse latkeparty te throwen. Met latkes in allerlei culinair-koosjere varianten en toppings, en met matching bijgerechten.
Wie bij ons een latke wil proeven, maar geen uitnodiging heeft voor het chanoekafeest of een latkeparty, reist het best naar Antwerpen af.
Of hij/zij organiseert een DIY latkeparty met o.a. mierikswortellabneh en appelsalade on the side. Check Bon Appétit voor recepten.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier.