Foodlingo: Hot Toddy

Het is nog geen half oktober en de eerste sneeuwberichten dwarrelen al op ons neer. Tegelijk met de bekendmakingen van ‘hét winterdrankje 15/16‘. Een goed winterdrankje moet dit outdoorjaar niet alleen je binnenste verwarmen, maar tegelijk je handen. En anno winter 15/16 moet-ie bovendien íets doen voor je gezondheid. De grog (op basis van heet water en rum) kennen we al jaren als coldbuster. Zoniet de hot toddy.

De hot toddy, voor al uw outdoorevents! © Marjan Ippel

De hot toddy, voor al uw outdoorevents! © Marjan Ippel

De grog, het mengsel van heet water, rum en later ook citroensap, wordt reeds vermeld in een boek van Daniel ‘Robinson Crusoe’ Defoe uit 1718. Daarmee verslaat hij de hot toddy die pas in de negentiende eeuw voor het eerst – eveneens bij verkoudheid en griep – zou zijn voorgeschreven door de Ierse huisarts Robert Bentley Todd. Deze oer-hot toddy zou naast heet water uit brandy (brandewijn), witte kaneel en suikersiroop hebben bestaan.
De hot toddy van nu wijkt iets af van dit oerrecept. Dat wil zeggen dat ook andere destillaten dan brandy welkom zijn in het longdrinkglas, net als andere specerijen dan kaneel, en zelfs thee.
Ook de suikersiroop is geen moetje meer en kan óf worden weggelaten, óf zonder scrupules worden ingeruild voor honing, stevia, kokosbloesemsuiker of welke andere al dan niet natuurlijke zoetstof.
Wat blijft is de weldadige werking van dit stomende mixdrankje dat nogal eens wordt gespot op outdoorevents in gezelschap van vuur, gespieste varkens, hooi, wollen wanten en schapenvellen.

PS. Niet te verwarren met de in Amerika sinds 1964 trendy cold brew koffie(maker) Toddy!

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier.