Foodlingo: Federweisser

Duitse wijnen zijn eindelijk zo salonfähig als ze verdienen te zijn. Er bestaan zelfs restaurants die nog uitsluitend Duits schenken, zoals het Amsterdamse Scheepskameel. Een hier nog unieke wijn is Federweisser, het allereerste product na de wijnpluk. Café Brecht in Amsterdam schenkt het als een van de weinige in Nederland.

Federweisser van Weingut Braunewell; © Marjan Ippel

Federweisser van Weingut Braunewell; © Marjan Ippel

Als de wijnpluk voorbij is, is het tijd voor een feestje. Op de Duitse wijngoederen – maar ook in sommige Weinstuben – wordt begin oktober het allereerste sap van de druiven in feestverband geschonken. Een nog volop gistend zoet sap, troebel van de nog niet vergiste suikers.
Het hele stadium tussen most (het nog niet vergiste druivensap) en witte wijn heet in Duitsland Federweisser. De naam komt van de zwevende vederlichte witte stofjes in de fles. Maar benamingen als Sauser, Rauscher en Bitzler worden eveneens gebezigd – ook in Zwitserland, Oostenrijk en Luxemburg.
Federweisser heeft een alcoholpercentage van tussen de vier (aan het begin) en elf (aan het einde van het fermentatieproces). Omdat de drank nog op de fles doorgist, bevat deze een dop met gaatjes, die de opgebouwde koolzuur eruit laat.
Maar zelfs dan kan het gebeuren dat een fles tijdens transport ontploft als de bewaartemperatuur te hoog is, er teveel beweging is, of de flessen niet rechtop worden vervoerd.
Het inkopen van Federweisser is daarom een avontuur op zich, zo weet de enige importeur in Nederland, Mark van Bolhuis die deze vroegwijn sinds drie jaar samen met Amsterdams Café Brecht en het Duitse wijngoed Braunewell naar ons land haalt.
Tot op de dag dat de flessen aankomen, weet Van Bolhuis nooit zeker of de binnengestroomde bestellingen – van onder meer Duitsers met Federweisser-heimwee – ook daadwerkelijk afgeleverd kunnen worden voor de Federweisser-feestjes met daarbij traditioneel Zwiebelkuchen (uienkoek), quiche en/of kastanjes geserveerd.
Fijn weetje: Koeling vertraagt de gisting, waardoor de drank langer zoet blijft. Dus hou je meer van zuur: zet hem een paar uur voor gebruik buiten de koelkast om meer suikers in alcohol om te zetten. Weliswaar op eigen risico, want hij kan altijd nog ontploffen.

© Tekst & beeld: Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016

Meer foodlingo hier.