Sommige trendfoods waaien heel snel van de andere kant van de wereld hiernaartoe (denk: poke). Andere doen er jaren over. Zoals elote, of corn on the cob. Een boven houtskool gegrilde hele maiskolf, vaak inclusief blad.
Is het omdat wij mais vooral in korrels uit een blikje kennen en laf door de salade gooien? Of is het omdat wij per abuis denken dat mais koeienvoer is? Op streetfoodevents zag je in ieder geval tot voor kort maar heel zelden elote.
Houtskool
Elote is een hele maiskolf die soms nog in de lange stugge bladeren, vaak ook zonder dat blad, rechtstreeks op houtskool wordt gegrild. De zoete ronde korrels worden daardoor nog zoeter en bovendien zo gaar als boter. Niks moeilijks of extreem culinairs aan. En dus is er geen enkele reden waarom we niet vaker kolven grillen.
Boter en zout
Het gerecht komt uit Mexico en wordt daar overal op straat, maar ook bij mensen thuis, gegeten. Je kunt er boter en zout op doen. Zo’n laagje gezouten smeltende boter is heel lekker en het is ook de manier waarop wij maiskolven meestal in Nederland eten, àls we ze eten.
Tandenstokers
In Mexico doen ze het anders. De gegrilde maiskolven worden er bedekt onder een dikke laag saus van verkruimelde Mexicaanse cotija kaas (feta kan ook), Mexicaanse (of zure) room, mayonaise, knoflook, koriander en chilipoeder. Daaroverheen komt nog een laag grof zout.
Je zet je tanden rechtstreeks in zo’n kolf en kluift dat ding tot de laatste korrel af. Daarna heb je een half doosje tandenstokers nodig om alle tanden weer maisvrij en representatief te maken.
Tekst & beeld: © Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2017
Meer foodlingo vind je hier.