Foodlingo: Cassoulet

De VN heeft dus 2016 uitgeroepen tot het Jaar van de Boon. Toch is het niet daarom dat de traditionele bonenschotel uit de Zuid-Franse streek rond het plaatsje Castelnaudary nu een hit is in de States. Cassoulet wordt daar zelfs de Nieuwe Ramen genoemd. Met dank aan een verse generatie ruig-authentieke Franse restaurants, vooral in NYC.>>>>

Cassoulet: De Nieuwe Ramen. Op z'n minst.

Cassoulet: De Nieuwe Ramen. Op z’n minst.


Lang was de wittebonenschotel met of zonder deksel van broodkruim (daarover wordt al eeuwen geruzied) een nostalgisch gerecht voor ouderen met een zucht naar die goeie ouwe tijd dat New York stierf van de Franse bistro’s, laat Jimmy Carbone aan The New York Post weten.
De eigenaar van Jimmy’s No. 43 organiseert jaarlijks in zijn woonplaats een cassoulet cook-off, waarvan vorig weekend de achtste editie plaatsvond. Hij ziet daar het publiek steeds jonger worden. Naar hij vermoedt, mede dankzij nieuwe Frans-georiënteerde zaken als ‘Dirty French’, waar de keuken zich niet beperkt tot steak-tartaar, maar juist uitwijkt naar het ruigere, authentiekere werk.
Een ontwikkeling die ik eerder ook beschreef voor Parijs, waar de cuisine bourgeoise van onder meer Antonin Carême na ruim een eeuw weer hoogtijdagen beleeft. Met schotels als… cassoulet.
Volgens Carbone is cassoulet zelfs ‘De Nieuwe Ramen’. Niet omdat de in NYC immens gewilde Japanse noedelsoep ook maar iets te maken heeft met de gegratineerde bonenstoof met divers vlees uit het Zuid-Franse Castelnaudary. Maar omdat cassoulet ramen qua populariteit rap inhaalt.
Die faam wordt volgens Carbone niet verklaard door de aanwezigheid van bonen (sorry VN), maar van het vet waarin die bonen – plus de (bloed)worst, eendenconfit, spek en/of welke vleesresten dan ook – garen. ‘Vet definieert goed eten,’ aldus Carbone.
Vega(n)s trouwens niet getreurd: cassoulet kent inmiddels ook vele varianten zonder de ooit obligate carnivore elementen. Maar mét plantaardig vet.

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016

Meer foodlingo hier