Foodlingo: BrouwBrood

Goede innovaties zijn – net als foodtrends – een spiegel van maatschappelijke, economische en culturele ontwikkelingen. En zeggen dus iets over waar het met ‘de wereld’ naartoe gaat. Zo’n innovatie is BrouwBrood, een samenwerking tussen de Amsterdamse bierbrouwerij Oedipus Brewing en plaatsgenoot bakker Hartog’s Volkoren om de graanreststromen van de brouwer om te zetten in brood. BrouwBrood.

BrouwBrood: het eerste reststroombrood

BrouwBrood: het eerste reststroombrood

BrouwBrood verbindt twee oeroude ambachten. Die van bier brouwen en brood bakken. Alle twee gebaseerd op het verwerken van graan. De één in vloeibare, de ander in vaste vorm.
Maar bij het brouwen blijft er een hoogwaardige reststroom in de vorm van bierbostel over. Hoogwaardig, omdat het nog veel voedzame bestanddelen bevat. Bierbostel werd echter tot nog toe weggegooid, of aan het vee opgevoerd.
Vier studenten van het vak Circulaire Economie aan de Universiteit van Amsterdam kregen de opdracht om een duurzame oplossing te bedenken voor juist deze hoogwaardige reststroom van bierbostel.
Dit resulteerde in een start-up samenwerking met brouwerij Oedipus Brewing en bakker Hartog’s Volkoren. De brouwerij levert nu zijn hoogwaardige reststroom aan de bakkerij, waardoor die laatste een kwart minder aan nieuw graan hoeft te verwerken in zijn brood.
Voordeel van bierbostel: het bevat relatief minder suikers, meer voedingsvezels en meer eiwitten dan gebruikelijk broodmeel. Win-win! Extra voordeel van een samenwerking tussen juiste deze twee ambachtelijke indie producenten: Lekker bier + lekker brood = nog lekkerder BrouwBrood. Win-dubbel win!
Voorlopig vindt de verkoop van het duurzame BrouwBrood plaats vanuit het proeflokaal van Oedipus Brewing en de bakkerij van Hartog’s Volkoren. Om in een later stadium ook via de Amsterdamse horeca de klant te bereiken.

© Tekst: Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2016

Meer foodlingo hier.