Foodlingo: Batch Brew Coffee

‘De koffie staat klaar!’ Deze aanbeveling in krullerige letters zie je nog maar zelden op een bordje voor het horecaraam. Hooguit in één van die langzaam uitstervende ouderwetse koffiehuizen. Een béétje koffie-afficionado moet er niet aan denken. Die wil voor z’n ogen met veel uiterlijk vertoon en tattoos, à la minute gemalen én gezette koffie… Wilde. Want batch brew coffee – AKA ‘batchy’ – zet alle koffiezekerheden op scherp.

Een mok batch brew bij Lot Sixty One Coffee Roasters, Amsterdam; © Marjan Ippel

Een mok batch brew bij Lot Sixty One Coffee Roasters, Amsterdam; © Marjan Ippel

Het is het koffieritueel van de afgelopen jaren geworden: de barista die à la minute zijn direct in Columbia, Costa Rica, Ethiopië of Kenia ingekochte en in de zaak huisgeroosterde single estate koffiebonen maalt. Om er vervolgens met veel precisie, tattoos en het nodige theater hetzij één enkel kopje espressogebaseerde koffie mee te zetten, hetzij een enkele mok zenny filterkoffie.
Dat theater was in de beginjaren van De Nieuwe Koffie deels nodig om ons ongeschoolde koffiedrinkers duidelijk te maken dat we hier met een heel ander product (en andere prijsklasse) te maken hadden dan we gewend waren: een van koffiebes tot koffiekop 100% artisanale specialty drink. Eerder vergelijkbaar met een glas goede wijn dan met een pot pleur die al de hele ochtend klaar staat.
Inmiddels zetten we ook thuis koffie met minstens zoveel theater, precisie, tattoos en door onze favoriete barista geroosterde en onszelf versgemalen single plantation bonen. We willen niet anders meer. Voor een in grotere batches dan een enkele met artisanaal logo bedrukt kopje machinaal gezette koffie trekken we onze neus op.
Maar koffie staat nooit stil. En een barista ook niet. Terwijl de espressomachines hun zoveelste wave in gaan en er nog bijna dagelijks verbeteringen aan koffiefilters en -potten op de markt komen, staat ook de ontwikkeling in filterkoffieapparaten niet stil.
Erg sexy zijn ze nog steeds niet – in tegenstelling tot de espressomachines, de filterpotten-met-houten-kraag en de baristi. Zeg maar gerust dat ze er saai uitzien, die Nieuwe Filterkoffieapparaten à la Fetco, die op professionele wijze filterkoffie laten druppelen in een warmhoudkan. Zo’n warmhoudkan klinkt behoorlijk als vloeken in de koffiekerk. Als massaproductie. Als industriekoffie in een wegrestaurant, waarvan het tweede kopje gratis wordt weggegeven.
Maar… De machines zijn zo geavanceerd en precies dat ze, mits op basis van huisgeroosterde kwaliteitsbonen, met gemak een topkwaliteitskoffie zetten met twee liter tegelijk. Eén waarin alle ons inmiddels zo vertrouwde fruitige, bloemige en acide smaken zitten. En die dankzij de state-of-the-art apparatuur tot een half uur kan blijven staan zonder smaakverlies.
Groot voordeel is bovendien dat het zetten niet afhankelijk is van het humeur/de lichamelijke gesteldheid van de barista en dus een veel constanter en preciezer product oplevert. Warmhoudkan na warmhoudkan.
Wie had gedacht dat ‘De koffie staat klaar!’ ooit nog weer als een aanbeveling zou kunnen klinken?

© Marjan Ippel, Talkin’ Food® 2015

Meer foodlingo hier